Categorieën

Service

Mijmeringen rond het sportpark van de Shell

Mijmeringen rond het sportpark van de Shell
Wonen

Mijmeringen rond het sportpark van de Shell

  • Han van der Horst
  • 22-05-2022
  • Wonen
Mijmeringen rond het sportpark van de Shell

Foto: archief


COLUMN - De laatste resten van het Shell Sportpark vlak over de Schiedamse grens achter de Vijfsluizen zijn verdwenen. Binnenkort staan daar 155 appartementen. Dat geeft niet alleen aanleiding tot nostalgische gevoelens, maar ook tot mijmeringen over de verantwoordelijkheden van het bedrijfsleven.

Dat park aan het stuk van de Schiedamsedijk dat later werd omgedoopt tot L.A. Kesperweg had voor ons in de jaren vijftig een magische aantrekkingskracht. Je mocht er niet zomaar komen want de toegang was gereserveerd voor medewerkers van de Shell. Daarvan woonden er velen in Vlaardingen. Rond de bevrijding al hadden Shell en Caltex toegezegd vijftienhonderd appartementen te bouwen om daar hun personeelsleden in onder te brengen. Die zijn er ook gekomen, onder andere aan de Parallelweg tegenover het metrostation Vlaardingen Centrum. Ze zien er nog steeds aardig uit. Het sportpark was voor het Shell-personeel bedoeld, want dat wereldbedrijf voelde zich toen niet alleen voor de welvaart maar ook voor het welzijn van de eigen mensen verantwoordelijk.

Ja, dat deden bedrijven vroeger vaak. Ze schiepen faciliteiten voor hun personeel zoals complete sportparken. Ze achtten het ook hun verantwoordelijkheid voor woningen te zorgen als zij mensen naar hun stad haalden. Kom daar nog eens om. 

Tegenwoordig gooien bedrijven de sociale problemen die zij mede creëren, over de schutting. Ze betalen al genoeg belasting vinden ze. De gemeenschap is er goed voor. Zo verrotten de Westlandse tuinders - met hartelijke steun van de gemeentebestuurders in Naaldwijk – hun verantwoordelijkheid te nemen als het gaat om het onder dak brengen van tomatenplukkers. Dat is hun zaak niet. Het is evenmin hun zaak als uitzendbureaus aan de van hen afhankelijke immigranten voor de hoofdprijs een kamertje of een bed verhuren dat ze onmiddellijk kwijt zijn als hun contract wordt beëindigd.

Shell heeft zijn sportpark trouwens ook gesloten en verkocht. 

De tijden van maatschappelijk verantwoordelijkheidsgevoel bij bedrijven zijn al lang voorbij. Als minister De Jonge toch bezig is kan hij om te beginnen ondernemers die mensen van buiten de provincie of uit andere landen hun gemeente binnenhalen verplichten voor adequate huisvesting te zorgen. En anders gaat het feest niet door.