Na Soa-test thuis ook behandeling mogelijk
- Partnerbijdrage
- 30-08-2024
- Gezond
SCHIEDAM - Uit onderzoek van Rutgers bleek onlangs dat veertig procent van de jongeren zonder vaste relatie geen condoom gebruikt. Zo’n tien jaar geleden was dit nog ‘maar’ 25 procent. Tel daarbij de populariteit van datingsapps op, en je begrijpt dat het aantal Soa’s in de lift zit. Chlamydia blijft de onbetwiste nummer 1, maar gonorroe is bezig met een opmars. Testen, testen en nog eens testen was altijd het devies. Maar zie maar eens bij de GGD aan de beurt te komen. En bij de huisarts betaal je zelf. Tenminste, vanuit je eigen risico. Logischerwijs wint de Soa zelftest terrein.
Soa test voor thuis
Al wat jaren kan er thuis op Soa’s worden getest. Een Soa test voor thuis werkt eigenlijk net zoals bij de huisarts of GGD. Lichaamsmateriaal wordt onderzocht in een lab, alleen bij een thuistest moet je dit lichaamsmateriaal zelf verpakken en opsturen. De uitslag vraag je even later ook weer zelf op. Aanbieders die op een dergelijke manier te werk gaan, testen betrouwbaar. Het lab moet aan strenge eisen voldoen, en dezelfde laboratoria werken ook voor huisartsen en GGD’s. Je bent dus zeker van een correcte uitslag.Maar wat als je positief test? En je dus een Soa blijkt te hebben. Dat was tot voor kort een probleem, want dan moest je nog steeds naar je huisarts voor de behandeling. En dat levert vaak vragen op, vooral omdat het merk van de test niet altijd bekend is bij de huisarts. Gelukkig kan nu ook thuis behandeld worden. Aanbieder testalize.me introduceert behandeling op afstand. Nadat je thuis op Soa’s hebt getest, kan je – bij een positieve uitslag – ook thuis jouw behandeling krijgen. In samenwerking met apotheek en huisarts is een platform gebouwd om online en snel gebruikers te kunnen behandelen.
Online behandeling van Soa’s
Een behandeling houdt in de regel antibiotica in. Voor chlamydia zijn dit twee tabletten. Die medicatie is uiteraard alleen op recept te verkrijgen. Via het behandelplatform – toegankelijk voor gebruikers van testalize.me die positief testen – werkt op basis van een unieke code. Gebruikers moeten inloggen met die code. Negatief getest? Dan kan er niet aangevraagd worden! Na die eerste check volgt een triage. Hier wordt gevraagd naar medicijngebruik en eventuele allergieën. Indien iemand voldoet – en 99 procent voldoet – kan de aanvraag worden ingediend.De aanvraag wordt dan opgepakt door de huisarts. Deze kan – indien gewenst – ook een videoconsult verzorgen. Daarna stuurt de huisarts het recept door naar de apotheek. De apotheek controleert de aanvraag en gaat ook de medicatiehistorie na. Als alles in orde is, wordt verzonden en ontvangt de gebruiker 1 of 2 dagen later de medicatie op de deurmat.
Ontlasten zorgketen
Door te behandelen wordt de zorgketen ontlast. Immers, gebruikers hoeven helemaal niet meer naar huisarts, GGD of apotheek om van hun Soa af te komen. Zowel testen als behandelen kan buiten de huisarts om. Verzekeraars reageren dan ook enthousiast.De behandeling is alleen voor gebruikers van testalize.me aan te vragen. Alleen deze groep beschikt over de code die het mogelijk maakt om online de behandeling aan te vragen.
De zelftests van testalize.me zijn ook te koop bij Easytoys, bol.com en Soatest voor thuis.