Categorieën

Service

Niets missen van installatie zonnedak Wennekerpand

Niets missen van installatie zonnedak Wennekerpand
Wonen

Niets missen van installatie zonnedak Wennekerpand

  • Redactie
  • 24-08-2016
  • Wonen

Foto: Ardito

SCHIEDAM - Het heeft even geduurd, maar dan heb je ook wat. Een volledig nagelopen en vernieuwd dak van het Wennekerpand bijvoorbeeld. Handig, omdat het Schiedamse bedrijf Be Solar deze week begonnen is met de aanleg van de zonnestroominstallatie op het pand.

In totaal 203 zonnepanelen komen er op het dak van het cultuurverzamelgebouw, een initiatief van het Schiedams Energie Collectief (SEC), in samenwerking met de gemeente en het Wennekerpand. SEC zamelde in februari in twee weken tijd 85.000 euro in middels een crowdfundingcampagne, om het zonnedak te realiseren. De maanden sindsdien zijn gebruikt voor afstemming, planning, vergunningen en reparaties aan het dak.

Afgelopen maandag werden de onderdelen van het onderstel waarop de cellen gaan rusten naar boven gehesen, dinsdag volgden de panelen. De komende dagen zal te zien zijn hoe de panelen gelegd worden, de bekabeling tot stand komt en de omvormers worden aangesloten. Be Solar verwacht het werk eind volgende week gereed te hebben.

Look TV, bewoner van het Wennekerpand, heeft samen met Fun-Key Events gezorgd voor een camera op hoogte, waarmee de gang van zaken op het dak is te volgen. De camera maakt iedere vijf minuten een foto; door deze beelden achter elkaar te plaatsen ontstaat een zogenaamde timelapse-video van de installatie. Zie het beeld hierboven. Dat is de timelapse van de eerste dag van de werkzaamheden, maandag.

Naar verwachting zal LookTV de komende dagen meer van deze video's op zijn youtube-kanaal plaatsen. Op 9 september zal een film met het hele installatieproces worden vertoond tijdens de feestelijke ingebruikstelling van Zon op Wennekerpand. Met een feestelijke bijeenkomst, voor alle crowdfunders, buurtgenoten en ieder die een duurzaam Schiedam een warm hart toedraagt wordt dan kort na elf uur het zonnedak door wethouder Patricia van Aaken 'aan' gezet.