Categorie├źn

Service

Nog geen Raamgracht, wel meer watertoerisme

Nog geen Raamgracht,  wel meer watertoerisme
Uit

Nog geen Raamgracht, wel meer watertoerisme

  • Kor Kegel
  • 08-03-2018
  • Uit
Nog geen Raamgracht,  wel meer watertoerisme

SCHIEDAM – De aanleg van een gracht tussen de Schie en de Noordvestgracht via de Raam krijgt niet veel handen op elkaar. Een aantal lijsttrekkers zegt er niets over, maar komt wel met andere aanbevelingen om het (water)toerisme in Schiedam verder te stimuleren. Groen Links zou de Raamgracht toejuichen, maar denkt dat de gemeente niet alleen de kosten van de aanleg kan opbrengen. Denk denkt dat Schiedam er aantrekkelijker door wordt. Andere voorstanders van onderzoek naar een Raamgracht (PvdA, SP en PS) vragen zich af of het financieel haalbaar is – zeker niet uitsluitend om de fluisterboten een alternatieve vaarroute te geven. De PvdA vindt het een goed idee, maar de stad heeft andere prioriteiten, vooral op het sociale vlak.

Dat maken we op uit de antwoorden van de lijsttrekkers op de negenentwintigste vraag in het project ‘Elke dag een vraag’.

Toelichting op de vraag:

Steden als Amsterdam, Delft en Schiedam zien zich graag als het Venetië van het Noorden. Er zijn grachtengordels, zo u wilt havens, met rondvaartboten of fluisterboten die de bezoekers in verrukking brengen omdat ze de historische stad vanuit een gans ander perspectief zien.

Schiedam heeft een leuke vaarroute, maar de Noordvestgracht wordt niet meegenomen omdat ze ‘doodloopt’ bij de Vellevestgracht en molen De Drie Koornbloemen. Eind twintigste eeuw rees het idee om de oude Raamgracht weer open te leggen. Via de Raam zou een vaarverbinding kunnen ontstaan tussen de Schie en de Noordvestgracht. De Raamgracht zou historisch verantwoord zijn, al reikte ze in het plan niet tot aan de Noordvestgracht.

Nu er echter herontwikkeling komt van de locatie-brandweerkazerne aan de Breedstraat en het Herman Jansen-complex tussen de Zijlstraat en de Noordvest, kan het een aandachtspunt zijn.

De vraag:

Is dit idee voor u serieus te overwegen of ziet u betere mogelijkheden voor meer gevarieerde rondvaarten door de Schiedamse havens?

De antwoorden:


Marcel Bregman, Democraten ’66 (D66):

De fluisterboot is een fantastische manier om Schiedam te ontdekken, voor inwoners en bezoekers. De aanlegplaats gaat meer richting centrum, zodat deze activiteit makkelijker vindbaar wordt. Ingrijpende aanpassingen in de waterroutes liggen nu niet direct voor de hand, maar actieve ondersteuning bij uitbreiding van de mogelijkheden voor watertoerisme verdienen alle aandacht! D66 heeft hier de afgelopen periode flinke vooruitgang geboekt, zowel qua kosten als openingstijden van de bruggen.


Petra Zwang, Partij van de Arbeid (PvdA):

De PvdA Schiedam vindt het een goed idee, mits het past in de plannen voor het gebied en dus niet ten koste gaat van woningbouw en het in het stadsbeeld past. Voordat er eventueel wordt besloten de gracht door te trekken, moet er wel onderzocht worden wat de financiële gevolgen zijn: Voordat er beslissingen worden genomen, moet eerst maar eens blijken dat deze herinrichting haar geld waard is. Geld dat ook gebruikt kan worden om veel andere plannen te bekostigen om de stad mooier en socialer te maken. Bakken met geld uitgeven aan dit idee, terwijl er nog veel Schiedammers zijn die met moeite de eindjes aan elkaar weten te knopen, is volgens de PvdA Schiedam dan ook zeer onwenselijk. Wat hebben we aan een Venetië aan de Schie, zo lang er nog Schiedammers zijn die amper het hoofd boven water kunnen houden?

Ook is het belangrijk om bij een mogelijke heroverweging rekening te houden met mogelijke effecten op het waterpeil, het grondwaterpeil en de gemaalwerking. Het is belangrijk het waterschap hierbij te betrekken: een waterschap dat kostenvrij moet blijven voor Schiedammers, volgens de PvdA Schiedam.


Hakan Kucuk, Socialistische Partij (SP):

De afgelopen jaren is er veel geïnvesteerd in het versterken van het toerisme in Schiedam, waaronder stadspromotie. De fluisterboot en hun vele vrijwilligers zijn daarbij van onmisbare waarde. Het is belangrijk om daarin verder te investeren, want er is nog veel onbenutte potentie en het is goed voor onze voorzieningen en werkgelegenheid. Of het doortrekken, zoals voorgesteld, haalbaar is en ook de kosten waard zijn, moet eerst goed worden onderzocht. In het algemeen kan meer gebruik worden gemaakt van het water, bijvoorbeeld door meer evenementen op het water en sloepen toe te staan.


Onno Spek, Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD):

De VVD heeft het watertoerisme afgelopen jaar op de agenda gezet. Het watertoerisme heeft economische waarde en moet daarom gestimuleerd worden. Iedereen die Schiedam met een boot bezoekt, is van harte welkom en dat moet hij ook ervaren! Door de bruggen varen is gratis voor bezoekers met een boot. Dat heeft de VVD afgelopen raadsperiode voor elkaar gekregen, nu kunnen mensen zelf rondvaren door onze prachtige stad. Gevarieerde rondvaarten kunnen bijdragen aan toerisme en de promotie van onze stad. De gemeente moet dit mogelijk maken voor organisaties en/ of ondernemers, niet zelf organiseren.


Catelijne de Groot, Algemeen Ouderen Verbond (AOV):

Het AOV pleit voor een actief beleid om onze stad, in en buiten de regio, zichtbaar te maken en te promoten. Dat geldt dus niet alleen voor onze toegangswegen, maar ook de toegang van onze stad via het water.

Als Schiedam meer bezoekers wil ontvangen, zal er meer stadspromotie moeten zijn door middel van ambassadeurs van onze stad. Hier heeft het AOV al eerder aandacht voor gevraagd.

Rondvaartboten, fluisterboten, watertaxi en andere vormen van waterrecreatie horen ook bij die promotie. Een gevarieerd aanbod om met de rondvaartboten en ook bijvoorbeeld waterfietsen het mooie Schiedam nog beter te kunnen ontdekken, juicht het AOV dan ook zeker toe. Schiedam heeft niet alleen molens en jenever, maar ook water; tenslotte liggen we aan de Schie en de Nieuwe Maas.


Patricia van Aaken, Christen-Democratisch Appèl (CDA):

Schiedam kent, net als veel Nederlandse gemeenten, een rijke, eigen cultuur. Of het nu gaat om onze monumentale gebouwen en haven, culturele gebruiken of kenmerkende feesten zoals de Brandersfeesten; zij vormen voor mensen gedeelde herkenningspunten, momenten waarop het gemeenschappelijke wordt beleefd en uitdrukkingswijzen van identiteit.

Het CDA vindt dan ook dat de rondvaarten met de fluisterboot een mooie toegevoegde waarde hebben en een belangrijk onderdeel zijn van onze stadspromotie: www.sdam.nl/rondvaarten

Voor wat de ‘betere mogelijkheden voor meer gevarieerde rondvaarten door de Schiedamse havens’ betreft, ziet het CDA graag dat betrokken Schiedammers en Schiedamse organisaties gezamenlijk met de gemeente de mogelijkheden onderzoeken. Vooral ook in het kader van de stadspromotie.


René Karens, Groen Links:

Nieuwe bezoekers aan Schiedam zijn zonder uitzondering aangenaam verrast, zeker als ze Schiedam vanaf het water zien. De Stichting Rondvaarten Schiedam is dus een parel die we moeten koesteren in Schiedam. Onderdeel van de rondvaart is het ‘tunneltje’ naar de Korte Haven. Deze lage doorgang is de reden dat de boten niet overdekt kunnen zijn, zoals de Amsterdamse boten. Het creëren van de ‘Raamgracht’ zou een oplossing kunnen zijn om de rondvaarten ook in de regen comfortabeler te maken en het hele jaar door te laten plaatsvinden.

Dit vergt naar wij verwachten een investering die niet door de gemeente alleen opgebracht kan worden. Op korte termijn ziet GroenLinks andere mogelijkheden. Wij zien graag een ‘fluisterpendeldienst’ met haltes bij de Euroscoop, station, Oude Sluis (Sjiek) en Museumkwartier (Jenevermuseum). Deze pendeldienst maakt de binnenstad aantrekkelijker voor bioscoopbezoekers, OV-reizigers en automobilisten die dan niet meer in het centrum hoeven te parkeren.


Frans Hamerslag, Progressief Schiedam (PS):

Progressief Schiedam is van mening dat het her-graven van de Raamgracht een leuk en creatief idee is.

Alleen voor een rondvaart moeten we dat echter niet doen, daar is het te kostbaar voor. Wanneer het past in de stadsontwikkeling en binnen het totale budget als historische bijvangst kan worden meegenomen, wil Progressief Schiedam dit serieus overwegen.


Robert Berns, Christen Unie - Staatkundig Gereformeerde Partij (CU-SGP):

Vier jaar geleden heeft de CU-SGP gepleit voor de komst van een Waterbushalte, aansluitend op de Buitensluis bij de Koninginnebrug.
Waarom op die plek? Omdat op dat punt de fluisterboot keert, maar ook eenvoudig kan aanmeren. Aan de andere kant van de sluis-brug liggen aan beide kades ruime aanlegplaatsen met trappen en toegangswegen.
Je kan zo van de Waterbus in de fluiterboten stappen. De Waterbus is een uitstekend OV-middel om daggasten uit het hele Rijnmondgebied vanaf de molens van Kinderdijk, de Biesbosch en Dordrecht naar de hoogste molens in Schiedam te brengen, evenals voor dagjesmensen van de cruiseschepen, die Rotterdam-Rijnmond aandoen. Vervolgens kan men daar overstappen op de fluisterboot, waarna men het cultuur-historische centrum leert kennen en vervolgens een museum dan wel de horeca kan bezoeken.
De Waterbus, halte Maasboulevard, is er gekomen dicht bij de Buitensluis. Nu nog laten aansluiten op de fluisterboot- en historische wandelroutes in de binnenstad.


Andreas Rose, Lokaal Onafhankelijk Schiedam (LOS):

Dit idee is voor ons zeker niet serieus. Sterker nog, wij gruwen bij de gedachte alleen al. De huidige route van de fluisterboot is prima. Wij zijn wel voorstander van meer evenementen en toeristische activiteiten op en rond de Lange en Korte Haven en Oude Sluis.

Een ander letterlijk en figuurlijk toeristisch hoogtepunt is onze Sint Janstoren. Dat deze, ondanks de verhuizing van de VVV naar de Waag, nog steeds niet regelmatig te beklimmen is, vinden wij een gemiste kans.


Mahmut Erdem, Denk:

Denk Schiedam staat open voor het investeren in watertoerisme. De historische Lange Haven is mooi opgeknapt en geherstructureerd. Ook via de Raam een vaarverbinding tussen de Schie en de Noordvestgracht zou onderzocht kunnen worden. Het is nu de tijd om meer aandacht te geven aan watertoerisme. Schiedam heeft inderdaad een leuke vaarroute. Als er aangename vaarverbindingen gemaakt kunnen worden, ook met andere steden, dan zou Schiedam nog aantrekkelijker kunnen zijn voor de bezoekers.

Voor ons is belangrijk dat iedereen in onze gemeente moet kunnen genieten van de stad. Schiedammers moeten gebruik kunnen maken van betaalbare recreatie. Daarom ondersteunen wij speciale kortingsacties, zodat meer Schiedammers ambassadeurs van het watertoerisme en hun stad worden. Want vanaf het water ziet de stad er ook heel mooi uit!


René Janssen, Sociaal Liberaal Verbond (SLV):

Met name meer gevarieerde rondvaarten door de Schiedamse havens zijn aan welkome aanvulling op het huidige aanbod! Een slimme (culturele) ondernemer weet het ongetwijfeld zo te organiseren dat dit rondvaarten door de Schiedamse havens zijn, maar ook langere rondvaarten die naar de buitengebieden kunnen gaan, bijvoorbeeld richting Delft. Het SLV denkt ook aan combinaties van pannenkoekenboot tot sushischuit.

Overdekte rondvaarten zijn een must. Immers, zittend onder een paraplu in een fluisterboot werkt op een regenachtige dag geen toeristische vreugde in de hand.

Wat daarnaast echt gemist wordt in Schiedam, is andere vormen van watervertier. Waar is het kanoverhuur-, waterfiets-, bootjesverhuurbedrijf? Kijkend naar Leiden ziet het SLV alles wat Schiedam op het water laat liggen.

Moet het college het regelen? Nee, maar wel enthousiasmeren en mogelijk maken! Schiedam heeft meer bezoekers nodig, bezoekers die hun geld spenderen in Schiedam. Het SLV helpt dan ook alle ondernemers die Schiedam helpen.


Maarten Reuderink, Ouderenpartij Schiedam:

Eerlijk gezegd hebben we er niet zo’n mening over.

Constatering Kor Kegel:

De PvdA, de SP, PS en Denk vinden de aanleg van een Raamgracht tussen Schie en Noordvestgracht het onderzoeken waard, maar LOS gruwt van het idee. Andere partijen zeggen er niets over, maar komen wel met aanbevelingen om het watertoerisme in Schiedam verder te stimuleren. De reacties van de lijsttrekkers wegende, lijkt er geen meerderheid te zijn voor de Raamgracht (die deels historisch verantwoord zou zijn).

De PvdA vraagt zich wel af wat we hebben aan een Venetië aan de Schie, zo lang er nog Schiedammers zijn die amper het hoofd boven water kunnen houden.

Enkele partijen hebben suggesties voor meer watertoerisme. Meer evenementen en sloepen, stelt de SP voor. Gevarieerde rondvaarten, zegt de VVD. Waterfietsen en andere vormen van waterrecreatie, zeggen het AOV en het CDA.

Een fluisterpendeldienst met halte bij Euroscoop, het station, Sjiek en het Jenevermuseum, zegt Groen Links. De Waterbus laten aansluiten op de fluisterboot, zegt de CU-SGP.

LOS wil de Sint Janstoren vaker opengesteld zien. Denk en het SLV pleiten voor recreatieve vaarverbindingen met andere steden. Goed kijken naar wat Leiden allemaal met het water doet, zegt het SLV.

Er is alom waardering voor de fluisterboten.