Categorieën

Service

Nogmaals: het Nelson Mandelaplein

Nogmaals: het Nelson Mandelaplein
Wonen

Nogmaals: het Nelson Mandelaplein

  • Han van der Horst
  • 30-01-2022
  • Wonen
Nogmaals: het Nelson Mandelaplein

COLUMN - Eindelijk wordt er dan een locatie naar Nelson Mandela genoemd. Niet in Schiedam. Daar is een dergelijk voorstel afgewezen, maar wel in Rotterdam. Het nieuwe stadspark aan de Maashaven zal de naam van de grote Zuid-Afrikaanse verzoener dragen. 

Ik weet het: ik ben niet objectief, ik ben partij. Samen met Mari Dingenouts heb ik gesuggereerd het nieuwe getijdenpark aan de Wilhelminahaven naar Nelson Mandela te noemen (zie hier). Dat ligt naast Zwembad Zuid, waar de Willem de Zwijgerlaan eindigt en de West-Frankelandsedijk een scherpe bocht maakt. Tegenover het Sterrebos, zoals wij Schiedammers het Volkspark noemen.

De gemeente had al eerder straatnamen met Nelson Mandela erin afgewezen omdat het geen plekken waren, representatief genoeg om naar zo´n grootheid te worden vernoemd. Nu gaf de straatnamencommissie de voorkeur aan naamloosheid voor de door ons gesuggereerde locatie en het college heeft zich daarachter geschaard, nog steeds met het argument dat het daar aan de Wilhelminahaven allemaal niet representatief genoeg was.

We hebben hier met zijn allen het nakijken. Opnieuw. Weer. Schiedam is een stad van verdomd kleine gebaartjes. Dat doet ons maar al te vaak de das om. Dat is ook het grote gevaar voor de viering van 750 jaar stad over drie jaar al. Dat we niks durven. Dat 'doe normaal dan doe je gek genoeg' in onze mond bestorven ligt, dat we geen opvallende dingen doen, ook als het niks kost.

Je kunt die mentaliteit ook aflezen aan de torenflat van zeventig meter hoog die het Plein 40-45 gaat ontsieren. Zelden zo´n fantasieloos ontwerp gezien. Het lijkt wel een public housing project in New York van het soort waar men daar nu spijt van heeft omdat het tot maatschappelijke ontworteling leidt.

Of kijk naar de banlieues in Parijs. Schiedam kiest voor het bekende en creëert een onleefbare krottenwijk in de hoogte. 

Ondertussen is het werk aan het Mandelapark aan de Maashaven in volle gang. Anderen gaan er met de erepalm vandoor. Dat is het zo´n beetje voor Schiedam.