Categorieën

Service

Okapi-jong te bewonderen in Blijdorp

Okapi-jong te bewonderen in Blijdorp
Nieuws

Okapi-jong te bewonderen in Blijdorp

  • Redactie
  • 22-11-2021
  • Nieuws
Okapi-jong te bewonderen in Blijdorp

Een beeld uit een filmpje van de pasgeboren okapi; foto: Diergaarde Blijdorp


REGIO - Okapi M’buti is gisteren om 12.15 bevallen van een jong, in Diergaarde Blijdorp.

Moeder en jong maken het volgens Blijdorp goed. M’buti is een ervaren moeder, dit is haar derde jong. Vader is Ngwani. De kleine blijft de komende weken voorlopig in de stal. Okapi’s zijn 'nestblijvers'. Net als in het wild laat de moeder haar jong ook achter op een veilige plek en keert alleen terug om te zogen. De eerste tijd brengen okapi-jongen hun dagen vooral slapend en drinkend door. Via de webcams kunnen bezoekers binnenkort meegluren in de kraamkamer.

Blijdorp heeft een lange geschiedenis met okapi’s. In 1957 ontving de diergaarde de eerste twee okapi’s en in 1960 werd het eerste jong geboren. Na Parijs, Antwerpen, Chicago en New York was Blijdorp de vijfde tuin ter wereld waar een gezonde okapi ter wereld kwam en vrijwel probleemloos opgroeide. Toch ging dit niet vanzelf want okapi’s zijn niet makkelijk om te verzorgen. Het zijn gespecialiseerde bladeters die erg gevoelig zijn voor darmparasieten. Ook daarna zijn er regelmatig jongen geboren en inmiddels is het Rotterdams bloed goed vertegenwoordigd in de huidige okapi-populatie in Europa en Amerika.

In 2015 kregen de okapi’s een nieuw, ruim binnen- en buitenverblijf dankzij de Vereniging Vrienden van Blijdorp. Het wordt nu bewoond door drie volwassen vrouwtjes, een mannetje en de pasgeboren telg. De okapi’s leven hier samen met diverse vogelsoorten. Het verblijf is ingericht met planten uit hun natuurlijke leefomgeving.