Categorieën

Service

OM eist drie jaar tegen Schiedamse geldkoerier

OM eist drie jaar tegen Schiedamse geldkoerier
Nieuws

OM eist drie jaar tegen Schiedamse geldkoerier

  • Redactie
  • 23-10-2020
  • Nieuws
OM eist drie jaar tegen Schiedamse geldkoerier

ROTTERDAM - Een 24-jarige Schiedammer en een 21-jarige Rotterdammer moeten drie jaar achter slot en grendel, als het aan de officier van justitie ligt.

De twee, broers, reden in juli in een VW Polo op de A2 van Utrecht naar Amsterdam. Na een stopteken voor een verkeerscontrole gaat de bestuurder er met hoge snelheid vandoor, zo schetst het Landelijk Parket. "Wanneer de auto na een achtervolging tot stilstand wordt gebracht, ontdekt de politie twee grote boodschappentassen met in totaal een miljoen euro."

De jongste broer moet moet volgens de officier nog vier weken extra naar de gevangenis omdat hij tijdens de achtervolging een reeks ernstige verkeersovertredingen beging. "Van doelbewust linksom over een rotonde tot gevaarlijk hoge snelheden midden op de weg, waardoor andere weggebruikers in de berm belandden."

De achtervolging eindigde tegen een politieauto, die daarbij forse schade  - meer dan 6600 euro - heeft opgelopen. Bovendien eiste de officier zes maanden ontzegging van de rijbevoegdheid en verbeurdverklaring van de auto.

Ook moet een eerder opgelegde voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken ten uitvoer worden gelegd. De jonge man was in nog geen drie jaar acht keer bij politie en justitie in beeld gekomen vanwege drugsmisdrijven. Zijn oudere broer heeft ook een strafblad en is eerder in beeld gekomen vanwege een verdenking van witwassen. Een zaak die in 2018 wegens onvoldoende bewijs werd geseponeerd.

Het bedrag van een miljoen moet als het aan justitie ligt verbeurd worden verklaard. Volgens de officier is het inkomen van de verdachten bij lange na niet voldoende om te verklaren dat zij zo’n groot bedrag tot hun beschikking hadden. Het geld was vermoedelijk misdaadgeld. Daarom zijn de broers aangeklaagd voor het witwassen van crimineel geld. Het OM kondigde ook de ontneming aan van onverklaarbare contante stortingen op de bankrekeningen van de broers.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak. De broers zitten sinds hun aanhouding in voorlopige hechtenis.