Categorieën

Service

Omwonenden maken plan voor plein bij metrostation

Omwonenden maken plan voor plein bij metrostation
Wonen

Omwonenden maken plan voor plein bij metrostation

  • Redactie
  • 25-11-2023
  • Wonen
Omwonenden maken plan voor plein bij metrostation


SCHIEDAM - Omwonenden van metrostation Troelstralaan ergeren zich al lang dood over de troep en het vandalisme rond hun veelgebruikte ov-opstappunt. “Het is er een bende.” Omdat ze voor hun ergernis en zorgen geen concreet gehoor vonden bij de gemeente, besloten ze zelf een plan te maken. 

Het wordt dezer dagen gepresenteerd, door het te verspreiden via de brievenbussen van de mensen rond het station. Ook werd het gistermiddag gepresenteerd aan voorbijgangers. Dat gebeurde door Fred van der Drift, trekker van het initiatief.

Hij is beheerder van twee kleine fietsenstallingen bij het station en kan het niet uitstaan dat die steeds te maken hebben met troep en vandalisme. Maar vooral is hij ontevreden dat daar door de mensen die er over gaan, zo weinig aan gedaan wordt. “Het plein lijkt aan ieders interesse ontsnapt”, aldus Van der Drift. Dan worden er plantenbakken aangelegd, zoals eerder dit jaar, maar wordt vergeten dat er ook onderhoud gepleegd moet worden, bijvoorbeeld. Verder wordt er volgens hem gedeald en drugs gebruikt en verdwijnen er nogal eens fietsen. Of ze worden er juist gedumpt, zoals nogal eens gebeurt met de deelfietsen in gebruik bij de bedrijven van Vijfsluizen. 

Al met al moet het vriendelijker, veiliger, gezelliger op het plein, vindt de buurtbewoner. Enkele weken geleden al werd er door enkele van hen aangepakt, zodat het er weer wat betamelijker uitzag voor de in- en uitgang van het metrostation.“Dan moeten we de gemeente maar helpen”, zegt Van der Drift. Dat ging zo ver dat er met hulp van een landschapsarchitect ook een plan werd opgesteld. “Met een speeltuin en een pluktuin.” Bijvoorbeeld met fruitbomen. Ook een picknick- of lunchplek past er volgens hem goed. “Waar mensen kunnen zitten. Onder een boom als het warm is. Ook jongeren, die zijn ook welkom.” Het is volgens hem belangrijk dat er leven op het plein komt. Want dat betekent toch een vorm van toezicht. 

Na de eerste opschoonbeurt is er nog vaker geruimd en gewied. Maar ook zonder troep en onkruid is het plein nog weinig aantrekkelijk. Tijd voor actie dus. 

Van der Drift wil dezer dagen van andere buurtbewoners weten wat zij van de plannen vinden, om eventueel dingen aan te kunnen passen. Daarna is het zaak steun van de gemeente te krijgen en op zoek te gaan naar fondsen die bij kunnen dragen in de kosten. Realisatie van de plannen zou goed te doen zijn voor zo’n vijftigduizend euro, zo kon de landschapsarchitect al begroten. “Natuurlijk steken we zelf graag onze handen uit de mouwen als het plein wordt aangepakt. We kunnen zelf zand rijden of toestellen plaatsen.”