Categorieën

Service

Ook in Schiedam BBB de grootste

Ook in Schiedam BBB de grootste
Politiek

Ook in Schiedam BBB de grootste

  • Redactie
  • 16-03-2023
  • Politiek
Ook in Schiedam BBB de grootste

SCHIEDAM - Ook in Schiedam heeft de Boer Burger Beweging (BBB) gisteren de meeste stemmen getrokken bij de verkiezing van Provinciale Staten. BBB kreeg 12,4 procent van de stemmen, meer dan enig andere partij.

Met 11,1 procent is de VVD de tweede partij voor wat betreft de Schiedammers, en Groen Links, met 10,7 procent de derde.

Net als elders in het land verschilden de Schiedammers onderling nogal van voorkeur en zouden er veel partijen namens hen in het provinciale parlement terecht moeten komen. Nummer 4 PVV kreeg 8,7 procent van de stemmen, de PvdA kwam tot 8,3 procent. JA21 kwam tot 7,6 procent, D66 tot 6,3, de Partij voor de Dieren tot vijf procent. Met 4,8 procent zou Denk wel in het Provinciehuis vertegenwoordigd zijn, als het aan de Schiedammer alleen zou liggen. 

Forum voor Democratie en CDA trokken 4,4 procent van de stemmen, de SP 4,3 procent. 50-plus kwam in Schiedam tot vier procent en Volt sluit met 2,3 procent de rij van partijen die voor wat betreft de Schiedammers in Provinciale Staten thuishoren. Voor Christenunie is dat met 1,8 procent maar zeer de vraag. AWP kwam tot 1,4 procent, BVNL tot 1,2, SGP tot 0,9 procent.

De opkomst was met 46,5 procent van de stemmen lager dan in 2019, toen 49,3 procent van de Schiedammer hun stem voor PS uitbracht.