Categorieën

Service

Opening groepstentoonstelling over Afrika

Opening groepstentoonstelling over Afrika
Uit

Opening groepstentoonstelling over Afrika

  • Advertorial
  • 26-08-2022
  • Uit
Opening groepstentoonstelling over Afrika

Deze weerkerende zomertentoonstelling beoogt een blik te geven op de rijkdom en enorme diversiteit aan hedendaagse Afrikaanse kunst; foto: Open Art Exchange


SCHIEDAM - Morgenmiddag om vier uur opent Open Art Exchange de groepstentoonstelling 'Africa Now II', met nieuwe textiele mixed media werken, abstracte schilderijen, figuratieve olieverf schilderingen met collage en pentekeningen op papier en sculpturen in alabaster stone van vier Afrikaanse hedendaagse beeldend kunstenaars uit vier verschillende landen.

Tijdens de opening is er zang en gitaarmuziek van jong talent Giulia Bandizol, tevens lead zangeres en gitarist van de meidenrockband Serendipity uit Den Haag. Daarna kunnen bezoekers onder het genot van een hapje en een drankje hum hart ophalen aan deze hedendaagse Afrikaanse kunst en het gesprek aangaan met deelnemende kunstenaars Tchif Thiakpe (Benin) en Kingsley Ogwara(Luxemburg/Nigeria). De tentoonstelling is nog te zien tot en met 15 oktober.

Deze weerkerende zomertentoonstelling beoogt een blik te geven op de rijkdom en enorme diversiteit aan hedendaagse Afrikaanse kunst met een presentatie van recente werken van dit keer vier internationaal erkende kunstenaars. Volwassen kunst, die niets meer van doen heeft met het stigma van primitieve, naïeve exotische kunst, maar een synchroon onderdeel is van de internationale hedendaagse kunstwereld. Uiteraard is dit slechts een glimp van de veelkoppige verschijning van hedendaagse Afrikaanse kunst, maar Open Art Exchange is trots op de kwaliteit en veelzijdigheid van het werk dat voor deze tentoonstelling naar Nederland is gehaald en deels hier in residentie is gemaakt.

Zo toont Tchif Tchiakpe (Benin) zijn befaamde abstract expressionistische totaal composities vol diepgang en kleur, waaraan hij zijn eigen symbolische taal toevoegt. Kingsley Ogwara (Luxemburg/Nigeria) componeert zijn abstracte kleurrijke composities in een pointillistische pastiche stijl met een rijke textuur, die de vorm lijken aan te nemen van mensenmassa’s. Daarnaast zijn er zijn abstracte sculpturen in alabaster stone. Aanstormend talent Mounou Desire Koffi (Ivoorkust) creëert een nieuwe serie gestileerde figuratieve textiele werken van gerecyclede mobile key pads, jute en linnen in meer ingetogen organische aardetinten met een hint van kleur. Daartegenover wordt de wereld van Serge Diakota (DR Congo) bevolkt door surrealistische figuren in uitbundige kleuren, minutieus geschilderd in olieverf, collage en pentekening op papier.

Open Art Exchange

Hoogstraat 85, Schiedam

Meer over Open Art Exchange →