Categorieën

Service

Oplichters collecteren voor Coronabestrijding

Oplichters collecteren voor Coronabestrijding
Nieuws

Oplichters collecteren voor Coronabestrijding

  • Redactie
  • 15-03-2020
  • Nieuws
Oplichters collecteren voor Coronabestrijding

SCHIEDAM - In Schiedam-Zuid wordt gecollecteerd voor het Rode Kruis, in verband met het Coronavirus. Buurtpreventie Schiedam- Zuid De Gorzen waarschuwt de mensen ervoor dat dit nepcollectanten zijn. Het is uiteraard goed mogelijk dat de collectanten ook bij bewoners in andere wijken zullen aanbellen.

"Lieve Allemaal. Waarschuwing! Er zijn mensen die met een collectebus langs de deuren gaan om zogenaamd geld op te halen in verband met het Coronavirus voor het Rode Kruis. Het Rode Kruis doet absoluut niet mee aan deze collecte dus geef niets. Vraag om legitimatie, doe aangifte of maak een foto van diegenen aan de deur die zich daarvoor uitgeven!! Graag het bericht kopiëren en delen om iedereen te waarschuwen", zo meldt Buurtpreventie Schiedam-Zuid De Gorzen op de Facebookpagina.

Collecteren lijkt ons sowieso niet verstandig - en de deur open doen voor collectanten dus ook niet - omdat aangeraden wordt geen onnodige sociale contacten te onderhouden. Zo deed gisteren de Federatie Medisch Specialisten de oproep: "Ga niet meer naar feestjes. Onthoud je van sociale contacten." .

Het Rode Kruis bevestigt ons dat er geen collectanten voor het Rode Kruis op pad zijn. "We hebben meerdere meldingen gekregen, eerder deze week uit Meppel en nu ook uit Schiedam. De collectanten zeggen bijvoorbeeld dat het geld wordt opgehaald om mondkapjes te kunnen kopen voor of namens het Rode Kruis. Dat is dus niet waar. Wij hebben de melders met klem verzocht aangifte te doen bij de politie in hun woonplaats", aldus persvoorlichter Iris van Deinse tegen De Schiedammer Online. "Ik wil de mensen ook waarschuwen voor online oplichting. Er wordt per e-mail een link verspreid waarop mensen in verband met het coronavirus zouden kunnen doneren aan het Rode Kruis. Dat is een valse link. Mochten mensen willen doneren voor het wereldwijde werk dat het Rode Kruis in verband met het coronavirus doet, dan kan dat via onze website https://www.rodekruis.nl/ "