Categorie├źn

Service

Oranje stoot neus opnieuw aan Frankrijk

Oranje stoot neus opnieuw aan Frankrijk
Sport

Oranje stoot neus opnieuw aan Frankrijk

  • Redactie
  • 10-11-2022
  • Sport
Oranje stoot neus opnieuw aan Frankrijk

Foto: archief


HANDBAL - De handbalvrouwen liepen op het Europees Kampioenschap in Slovenië, Montenegro en Noord-Macedonië op tegen hun eerste verlies. Angstgegner Frankrijk was met 26-24 te sterk.

Die uitslag was een stuk draaglijker dan op de Olympische Spelen, toen Oranje in de kwartfinale door de latere kampioen met 32-22 werd afgedroogd.
In deze groepswedstrijd had het verlies tegen Frankrijk voor Kelly Dulfer en consorten nog geen directe consequenties, zij het dat het team nu twee punten minder meeneemt naar de volgende ronde.

De wedstrijd was nu gelijk opgaand. Frankrijk begon sterk en stond snel met 3-0 voor. Na ruim vier minuten was het Angela Malestein die de eerste Nederlandse treffer voor haar rekening nam. Een knappe redding van Yara ten Holte leidde een 7-meter voor Nederland in. Malestein wist wel raad met die buitenkans. Zij was het ook die Oranje even late met een lob over de keepster naast Frankrijk bracht.

Dankzij twee doelpunten van Estelle Nze Minko pakte de Fransen weer de voorsprong. Kelly Dulfer zag een gaatje in de dekking en schoot tegen de touwen. Toch kon ook Frankrijk weer scoren. Halverwege de tweede helft maakte Nederland de achterstand ongedaan. Opbouwspeelsters Laura van der Heijden en Estavana Polman waren trefzeker: 7-7.

Daarna liep Frankrijk na een time-out weer uit tot drie punten voorsprong. Na een onderschepping in de dekking kon Inger Smits alleen op de Franse keepster af. Zij faalde niet en maakte de aansluitingstreffer: 10-9. Twee snelle tegengoals zorgden weer voor een verschil van drie. Even later was het opnieuw Malestein die gelijk maakte: 12-12.

Maar weer liep Frankrijk uit; slordig balverlies leidde tot de 14-12 voorsprong voor de Francaises bij rust.

Het eerste doelpunt van de tweede helft werd gemaakt door Estavana Polman. Daar zette Frankrijk een goal tegenover. Er werd om en om gescoord.
Toen Laura van der Heijden scoorde stond het 20-18. Daarop kregen Malestein en Van der Heijden vlak na elkaar een tijdstraf. Deze fase kwam de ploeg van Per Johansson goed door, met Dulfer die scoorde. Haar voorbeeld werd even later twee keer achter elkaar gevolgd door Dione Housheer: 21-21.

Het spel bleef op en neer gaan. Aan beide kanten waren de keepsters belangrijk voor hun team. Grace Zaadi schoot Frankrijk weer op voorsprong. Vanaf de cirkel zette Merel Freriks de teams weer naast elkaar. Met nog vijf minuten te spelen brak een spannende slotfase aan. Het was Estelle Nze Minko die Frankrijk op een voorsprong van drie doelpunten zette. Na een overtreding op Van der Heijden kreeg diezelfde Nze Minko een tijdstraf. Malestein knalde de bal tegen de touwen. Ook Laura Flippes liep tegen een tijdstraf aan wat een penalty voor Oranje opleverde. Vanaf 7-meter schoot Malestein koelbloedig raak: 25-24. Zij werd daarmee met negen goals topscoorster van Oranje.

De aansluitingstreffer zorgde voor geloof bij de Nederlandse dames. In de opvolgende aanval scoorde Alicia Toublanc. Met nog drie minuten te spelen kreeg Nederland het niet meer voor elkaar om een goede aanval op te zetten. Olympisch Kampioen Frankrijk won met 26-24 en is poulewinnaar. Nederland gaat als tweede door naar de hoofdronde van het toernooi.

De beste drie landen uit de poule hebben zich geplaatst voor de Main Round. Daarin kruist de poule van Nederland, Frankrijk en Roemenië met de landen Montenegro, Spanje en Duitsland. De behaalde punten in de poulefase tegen de doorstromende teams worden meegenomen. De beste twee landen per hoofdronde kwalificeren zich voor het finaleweekend. Dat levert komende week het volgende programma op voor Oranje:

11 november: Nederland-Duitsland
13 november: Nederland-Spanje
16 november: Nederland-Montenegro