Categorieën

Service

Praat over mantelzorg

Praat over mantelzorg
Gezond

Praat over mantelzorg

  • Advertorial
  • 27-10-2023
  • Gezond
Praat over mantelzorg


SCHIEDAM - Ook in Schiedam doen steeds meer mensen hun best om een baan te combineren met het zorgen voor een naaste. Toch komt het thema mantelzorg op de werkvloer nog nauwelijks ter sprake. Daarom voert Minters Mantelzorg campagne en zijn er in de komende Week van de Mantelzorg inspiratiesessies voor werknemers en werkgevers.

“Mantelzorgvriendelijke werkgevers zorgen goed voor hun medewerkers en bereiden zich voor op de toekomst en de veranderende arbeidsmarkt”, zegt Machteld Louwaard van stichting Werk & Mantelzorg. “Nu al is een op de vier Nederlandse werknemers mantelzorger en naar verwachting stijgt dit aantal naar een op de twee in 2040. Veel mantelzorgers kunnen hun zorgtaken prima combineren met hun baan, maar er zijn ook medewerkers die hier helaas verminderd door functioneren, overbelast raken en daardoor soms langdurig uitvallen.”

Campagne
Daar staat tegenover dat organisaties die oog hebben voor de zorgtaken van hun medewerkers profiteren van personeel dat minder kwetsbaar is voor uitval. Paula Bakker, mantelzorgadviseur bij Minters, zegt: “Vaak komt het thema pas ter sprake op het moment dat een medewerker uitvalt. Het is in het belang van organisaties én mantelzorgers dat er snel meer aandacht komt voor dit onderwerp.” Daarom voert Minters Mantelzorg in samenwerking met stichting Werk & Mantelzorg de campagne ‘Mantelzorg is hier - praat erover’.

Luisterend oor
Mantelzorgadviseur Paula benadert organisaties in de MVS-steden met de vraag of zij willen deelnemen aan de campagne. “In de eerste plaats maken we organisaties en bedrijven bewust van de verwachte toename van het aantal werkende mantelzorgers. Ook stimuleren we werkgevers en medewerkers om het gesprek aan te gaan over de combinatie werk en mantelzorg. We sturen niet naar grote, drastische veranderingen. Voor veel werkende mantelzorgers is een luisterend oor en (h)erkenning van de situatie al genoeg!”

Dag van de Mantelzorg
De Week van de Mantelzorg vindt plaats van 4 tot en met 12 november. Op de Dag van de Mantelzorg, vrijdag 10 november, organiseert Minters Mantelzorg van elf tot drie uur een informatiemarkt in de Stadsgehoorzaal in Vlaardingen. Wethouder Jacky Silos opent de informatiemarkt om half twaalf. Voor werkgevers is er van twaalf tot een uur een inspiratiesessie met lunch over het thema werk en mantelzorg. Van half twee tot half drie is er een inspiratiesessie voor werkende mantelzorgers over de balans tussen werk, privé en mantelzorg. Aanmelden voor deze gratis sessies kan door te mailen naar E: [email protected].

Heb je vragen over mantelzorg, behoefte aan een luisterend oor of wil je mantelzorg bespreekbaar maken binnen jouw organisatie? Neem dan contact op met de mantelzorgadviseurs van Minters, te vinden via I: www.mintersmantelzorg.nl.


Minters

Burgemeester Van Lierplein 51, Vlaardingen

Meer over Minters →