Categorie├źn

Service

Raad: Stedin, maak werk van de straatverlichting

Raad: Stedin, maak werk van de straatverlichting
Politiek

Raad: Stedin, maak werk van de straatverlichting

  • Redactie
  • 28-03-2023
  • Politiek
Raad: Stedin, maak werk van de straatverlichting

SCHIEDAM - Wethouder Dogukan Ergin moet aan de bak. De gemeenteraad van Schiedam nam vanavond unaniem een motie aan die op initiatief van Lokaal Onafhankelijk Schiedam aandringt op een snelle en vooral effectieve aanpak van de problemen met de openbare straatverlichting in de stad.

Dat is werk voor Stedin, de beheerder van het ondergrondse deel van het netwerk. Ergin moet volgens de motie 'aandringen op passende maatregelen om de continuïteit en kwaliteit van de openbare straatverlichting te borgen'. En wel snel een beetje.

Wat de openbare verlichting in de stad is een drama, aldus Monique Rotteveel van LOS. Langer pappen en nathouden is daarom volgens haar geen optie. "We maken ons grote zorgen over de veiligheid van de inwoners, met name die in oost, als gevolg van de vrijwel constante uitval van de openbare straatverlichting."

Rotteveel stelde zich te kunnen voorstellen dat de straatlantaarns wel eens uit kunnen vallen. Maar dat moet dan snel en adequaat worden opgelost. Maar dat is de afgelopen tijd niet gebeurd. In december was er in de Lorentzlaan een maand geen verlichting op straat, zo stelt ze, aan de Snelliussingel enkele weken geleden twee weken lang niet. Kort geleden wederom in oost bij de Peperklip: geen openbare verlichting. "Dat is koren op de molen van dieven en inbrekers", aldus Rotteveel. Zeker als dan de straat, zoals de Lorentzlaan, lang open lag voor andere werkzaamheden, dan moeten problemen toch snel te verhelpen zijn. "Als dat dan niet wordt aangepakt, is dat niet uit te leggen." Bovendien: "Onacceptabel, zeer zeker in een veiligheidsrisicogebied."

Ook al is het dus de gemeente Schiedam zelf niet die de elektriciëns aan het werk moet zetten, 'dat ontslaat het college niet van de plicht om Stedin te wijzen op het belang van goed onderhoud'.

Rotteveel kreeg met die stellingname dus de volledige raad mee. Waarbij Groen Links nog onderstreepte dat de problemen zich niet tot oost beperken.

Ook wethouder Ergin stelde haar oproep te steunen. "Ik begrijp de urgentie van het vraagstuk." Ergin stelde dat de gemeente het gesprek met Stedin al is aangegaan. Dat was tot dusver op ambtelijk niveau. "Maar we zullen het ook bestuurlijk gaan voeren", aldus de wethouder.

Die de raad nog wel meegaf dat het 'een complex vraagstuk' is. Juist omdat Schiedam afhankelijk is van Stedin en er sprake is van verzakkingen en ouderdom van het netwerk. 

Zie ook deze artikelen, van februari en oktober vorig jaar.