Categorieën

Service

Regeling getroffen ondernemers uitgebreid

Regeling getroffen ondernemers uitgebreid
Nieuws

Regeling getroffen ondernemers uitgebreid

  • Redactie
  • 29-03-2020
  • Nieuws
Regeling getroffen ondernemers uitgebreid

Het RVO-kantoor in Den Haag


SCHIEDAM - De 'Beleidsregel tegemoetkoming ondernemers getroffen sectoren Covid-19' (TOGS) wordt uitgebreid. Maandag aanstaande wordt de lijst met ondernemers die in aanmerking komen voor een eenmalige uitkering van vierduizend euro aangevuld met andere sectoren.

Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken lichtte de verruiming van de groep ondernemers die voor ondersteuning in aanmerking komt vanmorgen toe in het programma WNL op Zondag. "Vanuit de winkelier in de non-food komt de opmerking 'ho, wacht eens even: blijf thuis, je mag wel een ommetje maken, maar dat leidt er toe dat ik niemand meer in mijn zaak heb'. In een sector waar het al moeilijk was."

De overheid wil aan die roep gehoor geven, zo bljkt. Maandag dus naar aankondiging de aanvulling van de lijst. Met name winkeliers die geen eten of voedingsmiddelen verkopen zullen onder de verruiming vallen, zo stelde Keijzer. Eerder al was de regeling opengesteld voor bedrijven in de horeca en reisbranche, voor kappers en schoonheidstherapeuten, eigenaars van een rijschool, een fitnesscentrum, organisatoren va evenementen en instellingen in de cultuursector als musea en theaters.

De TOGS is specifiek bedoeld voor ook Schiedamse bedrijven die rechtstreeks worden getroffen door kabinetsmaatregelen in de strijd tegen het Coronavirus.

Presentator Rick Nieman noemde de voorbeelden van taxichauffeurs en een keurslager die geen klandizie heeft als voorbeeld van ondernemers die het ook moeilijk hebben. "We kunnen niet iedereen helpen", stelde de staatssecretaris. "Het is reeël om te zeggen dat er bedrijven zullen zijn die het niet gaan volhouden." Zij stelde de kijkers voor om bij hun ommetjes de boodschappen in hun eigen omgeving te halen bij de lokale ondernemer. "Om er voor te zorgen dat die het hoofd boven water houdt." De overheid alleen redt het niet.

Dat zorgt mogelijk voor verwarring bij de mensen, die ook te horen krijgen zo veel mogelijk thuis te blijven. "Gezondheid staat voor alles", benadrukte Keijzer, maar een ommetje maken kan en mag iedereen, als het afstandhouden wordt gerespecteerd. En ook stelde zij: "Wat ook nodig is, is dat ondernemers onderling op een beschaafde, integere manier met elkaar omgaan. Niet nu zeggen: contract is contract en nou moet je de huur overmaken."

De site waarop de TOGS kan worden aangevraagd, die van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) raakte gisteren overbelast. Maar aanvragen kan tot 26 juni, zo stelde Keijzer.