Categorieën

Service

Restauratiewerkplaats op zoek naar nieuw onderkomen

Restauratiewerkplaats op zoek naar nieuw onderkomen
Bedrijven nieuws

Restauratiewerkplaats op zoek naar nieuw onderkomen

  • Redactie
  • 28-04-2024
  • Bedrijven nieuws
Restauratiewerkplaats op zoek naar nieuw onderkomen

Blij met de huidige werkplaats in de Elzensteeg


SCHIEDAM - De Restauratie Werkplaats Schiedam is een bedrijf dat hecht aan traditie, dat het ambacht zoals het ooit was koestert. En toch gaat het er in het bedrijf altijd anders aan toe dan gedacht. ‘Never a dull moment’, altijd in beweging.

Bijvoorbeeld: de werkplaats is - wederom - op zoek naar een nieuw onderkomen. Nu de plannen rond de herontwikkeling van het glasfabriekterrein de wind in de zeilen krijgen, moet de Restauratie Werkplaats Schiedam omzien naar een nieuwe plek waar met name de grote stukken, de wieken bijvoorbeeld, onder handen genomen kunnen worden.

Tot december 2022 ging dat in een van de loodsen van Herman Jansen, die waarin ook de fluisterboten in de winter werden gestald - en onderhouden. Die loods is ondertussen gesloopt, Jansen heeft plannen met het terrein. 

Sinds dik een jaar heeft de ambachtelijke werkplaats onderdak gevonden in een van de loodsen van de glasfabriek. “De eerste, gelijk achter de portierslogo, het meest linker pand”, vertelt bedrijfsleider Domien Akkermans. 

Voor hem en collega’s is de zoektocht naar een nieuw, goed onderkomen, dus niets nieuws. “Eigenlijk hebben we dat al vijftien jaar gedaan.” Natuurlijk, in de Elzensteeg heeft het bedrijf in de oude branderij op de hoek met de Westmolenstraat en prettig ‘hoofdkwartier’, met een werkplaats, opslagmogelijkheden voor bijvoorbeeld allerhande soorten hout, en een kantoortje plus kantine. Maar zoals gezegd, om met molenwieken van een kleine dertig meter uit de voeten te kunnen, heb je wel wat ruimte nodig. Dertien jaar geleden bracht de loods van Herman Jansen dus uitkomst. En tuurlijk, een loods in de Spaanse Polder valt wel te vinden. Maar Akkermans zit graag ‘in de stad’.

Daarom wil hij de stek in de Elzensteeg niet graag kwijt. “We zitten hier sinds eind jaren tachtig en zijn een van de laatste maakbedrijven in het stadscentrum.” Akkermans hecht aan de binding met de omgeving die het geeft. “Je bent als je zo in het centrum zit echt onderdeel van de stad. Het past zo goed bij ons werk.” De restauratiewerkplaats heeft in de loop van jaren een grote kennis opgebouwd over Schiedam. “We weten van veel techniek in de stad hoe die werkt, en we kunnen een steentje bijdragen. Dat is het leuke aan ons werk: als Schiedams bedrijf werken we dagelijks aan de Schiedamse geschiedenis.”

Goed, het liefst dus een aparte grote loods in de buurt van de werkplaats in het stadshart. Maar de spoeling is dun en lijkt steeds dunner te worden. “Als het straks op Nieuw-Mathenesse werken en wonen wordt, zou ik daar wel willen zitten.”