Categorieën

Service

Rijnmondband op A Royal Concert of The Marchingbands

Rijnmondband op A Royal Concert of The Marchingbands
Uit

Rijnmondband op A Royal Concert of The Marchingbands

  • Redactie/De Schiedammer Online
  • 22-03-2022
  • Uit
Rijnmondband op A Royal Concert of The Marchingbands

SCHIEDAM/KATWIJK - Rijnmondband Schiedam is één van de vier bands die op zaterdagavond 9 april in Katwijk 'A Royal Concert of The Marchingbands' verzorgt.

"In het evenementencomplex Hangaar 2 op het voormalig vliegkamp Valkenburg in Katwijk slaan vier marchingbands uit de top van Nederland de handen in elkaar voor een muzikale belevenis die nog niet eerder in Nederland heeft plaatsgevonden", zo kondigt de organisatie aan. Behalve de Rijnmondband zijn dat Adest Musica Sassenheim, Flora Band Rijnsburg en DVS Katwijk.

De belangstelling voor het evenement is groot: zo'n zeventig procent van de tweeduizend beschikbare kaarten zijn ondertussen al verkocht.

Het concept is bedacht door Alderik van Duijn, bandmanager van DVS Katwijk tijdens de Coronaperiode. “Nadat Corona vanaf maart 2020 ons leven ging beheersen, had dit natuurlijk ook een enorme weerslag op het verenigingsleven. Van de één op de andere dag waren er geen optredens meer, werden de mogelijkheden om te repeteren eerst beperkt en daarna zelfs helemaal onmogelijk", vertelt Van Duijn. "In de loop van dit jaar kwamen er gelukkig weer de eerste versoepelingen en na de vaccinaties en het invoeren van het Corona-toegangsbewijs mochten ook de eerste evenementen weer worden georganiseerd."

Afgelopen september 2021 kon de Taptoe Katwijk doorgaan, met Rijnmondband. 'Het werd een geweldig succes met een enorm dankbaar publiek dat anderhalf jaar lang onze evenementen heeft moeten missen. Ook voor de muzikanten van de orkesten werd het een geweldige avond. Ondanks dat iedereen nog maar net was begonnen met repeteren en de shows wat aangepast moesten worden. Maar eindelijk weer optreden, eindelijk weer publiek. En dat smaakt naar meer, veel meer", aldus Van Duijn.

Tegelijkertijd zitten zaken volgens hem blijvend tegen. Organisaties hebben het moeilijk, sponsors zijn terughoudend. Het aantal taptoes en andere evenementen voor showkorpsen neemt af. Dat gebeurde overigens ook al in de jaren voor Corona. "Dat is geen goede ontwikkeling, die wel zijn weerslag heeft op de verenigingen. Ook daar zien we teruglopende ledenaantallen, minder aanwas bij de jeugd en helaas ook veel verenigingen die er helemaal mee moeten stoppen. Het is daarom belangrijk dat we onze hobby op de kaart blijven zetten met aantrekkelijke en vernieuwende evenementen die een aanzuigende werking zullen hebben op de branche", aldus de Katwijkse bandmanager.

A Royal Concert of The Marchingbands is wat hem betreft zo'n evenement. "Geïnspireerd door het wereldberoemde Mountbatten-festival in Londen met de Band of the Royal Marines. Maar dat kun je als vereniging niet alleen en daarom hebben we de samenwerking gezocht bij de andere orkesten. Die waren gelijk enorm enthousiast."

Priscilla van Etten is bandmanager van Adest Musica Sassenheim. Zij vertelt hoe het idee steeds verder werd uitgewerkt: “Alle verenigingen organiseren regelmatig zelf concerten. Dit zijn altijd mooie avonden, maar je wordt door de schaalgrootte wel eens belemmerd in de manier waarop je zou willen uitpakken. Iedere band heeft zijn fans en belangstellenden, maar de kosten die je moet maken voor een locatie en apparatuur zijn fors. Het concept van A Royal Concert of The Marchingbands geeft ons nu de kans om een bijzonder concert te organiseren voor een heel groot publiek."

Van Etten: "We zijn daarbij eerst op zoek gegaan naar een speciale locatie waar we een groot aantal toeschouwers op een veilige manier kunnen ontvangen. Dit werd Hangaar 2, een grote evenementenhal op het voormalig vliegkamp Valkenburg in Katwijk. Vlak naast de bekende hangaar waar musical Soldaat van Oranje al jarenlang draait. Deze hal biedt plaats aan tweeduizend toeschouwers en wordt helemaal in de sfeer gebracht die vergelijkbaar is met het Mountbatten-festival. Je hebt twee rangen, maar op alle plaatsen heb je goed zicht op het centrale podium.” En met een dikke knipoog: “En zonder het programma te willen verklappen, het podium is niet de enige plaats waar de actie gaat plaatsvinden!”

Nadat de locatie was geregeld werd het programma uitgewerkt. Van Etten: “We zijn druk bezig met onderzoeken of we ook een middagprogramma kunnen draaien maar dan speciaal voor publiek met een beperking. De eerste gesprekken hierover lopen”.

Op 1 november ging de ticketverkoop voor A Royal Concert officieel van start. Er bleek grote belangstelling voor het evenement. Marvin Schaap is manager van de Rijnmondband in Schiedam en coördineert alle PR-acties rondom A Royal Concert. “Direct na afloop van Taptoe Katwijk op 18 september kon het publiek kennismaken met het evenement en konden zij alvast tickets reserveren. Ook op sociale media hebben we in die periode wat speldenprikken geplaatst om de belangstelling van het publiek te peilen. We wisten dat we iets moois te bieden hebben. Maar dat we voor 1 november al bijna twaalfhonderd tickets konden afrekenen was ook voor ons verrassend en gaf een geweldige energie om het programma verder uit te werken. Natuurlijk was het best een domper dat door de nieuwe Coronamaatregelen in december 2021 de oorspronkelijk geplande datum van 12 februari 2022 niet door kon gaan. Maar we hebben maar een kleine veertig kaarten hoeven te restitueren na de aankondiging van de verplaatsing naar 9 april. Een bewijs dat veel muziekliefhebbers reikhalzend uitkijken naar de grote dag.”

Het publiek dat tickets heeft gekocht is heel divers. Schaap: “Natuurlijk zien we de fans van de verenigingen zelf, volgers van Marchingbands in het algemeen maar ook mensen die normaal gesproken alleen concerten bezoeken van harmonieorkesten. De mensen komen vanuit het hele land, van Groningen tot Zeeland en we hebben zelfs parkeergelegenheid moeten regelen voor touringcars vol met bezoekers.”

Het publiek zal ook worden meegenomen in de aanloop naar het concert. Repetities, kijkjes achter de schermen, reacties van muzikanten. Schaap: “Het wordt een vernieuwend evenement dat gebruik zal maken van alle mogelijkheden die de moderne sociale media ons bieden. Als je op sociale media de orkesten volgt, beleef je alle voorpret mee!”

Arnold van der Oest is manager van de Flora Band en is niet verrast door de verschillende samenstelling van het publiek. Van der Oest: “Het programma is extreem afwisselend. Je hebt sowieso vier Marchingbands uit de top van Nederland die alle vier een eigen sound en muziekkeuze hebben. Binnen het eigen optreden van de marchingbands kiezen zij ook nog eens voor het meest uiteenlopende programma dat zij kunnen bieden. Dit betekent dat er eigenlijk geen muziekstijl is die deze avond niet aan bod zal komen. Geschikt voor een veel breder publiek dan alleen de fans van Marchingbands.”

De Marchingbands treden niet alleen zelf op maar er zijn tijdens A Royal Concert allerlei verbindingen die het publiek zullen verrassen. Van der Oest: “De bands bereiden een aantal onderdelen voor die gezamenlijk worden gepresenteerd. Het publiek gaat zich dan ook geen moment vervelen. Tijdens de changementen vinden er een aantal muzikale acts plaats in de zaal. Het publiek gaat er nog lang over napraten!”

De opening en de finale springen hierbij het meest in het oog. Van der Oest: “Alleen al hiervoor zullen de mensen graag komen naar A Royal Concert. Qua impact kan dit zeker wedijveren met het prachtige Mountbatten-festival.”