Categorie├źn

Service

Rotterdamse wethouder wil statiegeld voor alle dranken

Rotterdamse wethouder wil statiegeld voor alle dranken
Nieuws

Rotterdamse wethouder wil statiegeld voor alle dranken

  • Redactie
  • 26-01-2023
  • Nieuws

SCHIEDAM - Op alle drankverpakkingen. moet statiegeld. Die boodschap gaat de Rotterdamse wethouder Vincent Karremans overbrengen aan staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat.

Ook moet op het ontduiken van statiegeld een straf komen te staan, ook voor winkeliers die de dranken verkopen, aldus de wethouders. Hij stelt dit in reactie op een onderzoek van Zwerfie Rotterdam. Dat analyseerde het zwerfafval dat gedurende een maand werd aangetroffen en opgeraapt.

Op een afgelegde afstand van 297 kilometer werden in totaal 842 flesjes verzameld. Een op de vier van deze flesjes had onterecht geen statiegeldlogo. “Met name een aantal kleinere importeurs verkopen onder de radar illegaal flesjes aan winkeliers, zonder aan hen statiegeld te rekenen of zonder geld af te dragen aan Statiegeld Nederland voor uitbetaling aan consumenten”, zegt Ivo Rodermans van Zwerfie Rotterdam. “Deze flesjes hebben geen statiegeldlogo en worden niet ingenomen door automaten. Met de uitbreiding van statiegeld naar blikjes neemt de zwendel naar verwachting verder toe, zolang winkeliers niet bestraft kunnen worden.”

Op drie van de vier flesjes in het Rotterdamse zwerfafval zat geen statiegeldlogo. “Maar niet in alle gevallen is sprake van statiegeldontduiking”, zegt Rodermans. “Als in een flesje bijvoorbeeld puur sap of een melkdrankje zit, is statiegeld wettelijk niet verplicht. Dit onderscheid is ontzettend verwarrend voor consumenten en het zorgt voor meer zwerfafval." Hij is daarom blij met de inzet van Karremans voor statiegeld op alle soorten drankverpakkingen, ongeacht de drank die erin zit. "Alle statiegeld gelijktrekken naar 25 eurocent zou ook enorm helpen. In ons onderzoek hebben we slechts één grote petfles aangetroffen.”

Karremans liet Zwerfie Rotterdam in een brief ook weten te gaan onderzoeken of de verkoop van drankverpakkingen waarop geen statiegeld zit, op gemeentelijk niveau aan banden kan worden gelegd.