Categorieën

Service

Sander Groen: 'Dat witte doek ga je echt te lijf'

Sander Groen: 'Dat witte doek ga je echt te lijf'
Uit

Sander Groen: 'Dat witte doek ga je echt te lijf'

  • Redactie/Schiedammer Online
  • 21-06-2022
  • Uit
Sander Groen: 'Dat witte doek ga je echt te lijf'

Sander Groen (foto door Jan Schrijver)

SCHIEDAM - Sander Groen (47) is als kunstenaar autodidact. “En eigenwijs”, zegt hij zelf. “Als het niet komt, nou dan komt het niet. Ik pak voor mij nieuwe dingen op, probeer ze. Zo is het ook met schilderen. Ik ben er nu elf maanden mee bezig en heb inmiddels 25 schilderijen waarvan ik zeg: ja zo had ik ze voor ogen. Het bevalt me en ik ga ermee door.”

Dit weekeinde is het in Schiedam ‘Open Ateliers’. Sander is één van de deelnemende kunstenaars. Bij hem ben je aanstaande zondag tussen 11.00 en 17.00 uur welkom om binnen te komen en zijn schilderwerk te bekijken. Aan de Schie 5 vind je zijn werkruimte annex woning. Er zijn volop voorbijgangers die er door de glazen deuren naar binnen kijken. Daar vraagt hij ook om. Achter die deuren heeft hij een echte blikvanger neergezet: het 140 centimeter brede bij 200 centimeter hoge kleurrijke doek ‘The Sweet Labyrinth’. “De liefde is een doolhof”, zegt Sander erover. “Overigens, ik heb ook doeken gemaakt in handzame formaten, zoals 60 bij 80 centimeter.”

Geboren en getogen Vlaardinger Sander Groen is drie dagen in de week leraar Nederlands. Van jongs af aan is hij met taal bezig. Als toneelspeler, als dichter, als zanger, als rapper. “Ook nu jeukt het weer om muziek te maken, ik denk er wel aan om een bandje op te richten, een coverbandje, met nummers van Beatles tot Prince.” Taal is zeker zijn ding. “Als je jarenlang gewend bent om je ziel uit te drukken door woorden met pen op papier te zetten, dan is het om een wit doek voor je neus te hebben wel een absolute revelatie. Noem het vreselijk, maar tegelijkertijd ontzettend lekker. Dat witte doek ga je echt te lijf. Er is een nieuwe wereld opengegaan voor me, ik overdrijf niet”, zegt hij. “Denk je eens in, de vorige zomervakantie, met ons gezin in een tent op camping ‘Kalm aan’ in de Noordoostpolder. Op de grond liggend, kijk ik op mijn telefoon naar een stokoude documentaire van Karel Appel in Parijs.”

In ons gesprek ‘keren we terug’ in Schiedam. Sander pakt een ander werk waarover hij iets wil vertellen (zie foto onder). ‘Sancti’ is de titel van het werk. “Hoe inspiratie je beweegt, hoe je van het een in het ander komt. Pijlen, een routekaart. Ik moet het achteraf niet te veel willen invullen wat er op het doek is terechtgekomen”, vindt Sander. Hij vervolgt: “Je ziet woorden, die weer zijn doorgestreept. Om eerlijk te zijn, dat is een trucje dat ik heb afgekeken van Basquiat.”

“Wat ik erg mooi vind, is dat je over enige tijd met een sjaaltje kunt rondlopen met een dessin dat gebaseerd is op dit schilderij. De Schiedamse modeontwerpster Anita de Groot gaat dit najaar sjaals op de markt brengen met dessins van Jacque Tange, Joris van Spaendonck en mij. Hoe gaaf is dat om over een tijdje bijvoorbeeld in museumwinkels te liggen.”

Het is komend weekend niet voor het eerst dat Sander Groen aan Open Ateliers meedoet. Enkele jaren geleden heeft hij zijn assemblages getoond. “Het is aanstaande zondag voor de eerste keer dat ik als schilder de deur openzet en mijn doeken exposeer. Het is overigens best mogelijk dat ik zondag ‘live’ aan het werk ben. Het heet niet voor niks ‘Open Ateliers’. En ik zie wel waar ik welke doeken ga neerzetten en hoe het loopt, mooi toch, ik houd van spontaniteit.”