Categorieën

Service

SBM krijgt grote opdracht van Exxon

SBM krijgt grote opdracht van Exxon
Nieuws

SBM krijgt grote opdracht van Exxon

  • Redactie
  • 06-04-2022
  • Nieuws
SBM krijgt grote opdracht van Exxon

SCHIEDAM - SBM Offshore gaat een groot olieproductie- en opslagschip bouwen in opdracht van Exxon Mobil. De zogenaamde FPSO zal worden ingezet in het Stabroek Block, tweehonderd kilometer voor de kust van Guyana.

Het drijvende productie- en opslagplatform wordt na oplevering in eerste instantie door Esso Exploration and Production Guyana gehuurd, daarna wordt dit bedrijf eigenaar. De FPSO, die de naam One Guyana krijgt, zal dagelijks 250.000 vaten olie kunnen produceren en kan twee miljoen vaten olie opslaan. Ook kan het 450 miljoen kubieke meter gas per dag behandelen. Het schip zal worden gebouwd volgens het Fast4Ward-programma, dat een romp koppelt aan verschillende modules op het dek. Een FPSO kost in de aanschaf al gauw een bedrag in de orde van grootte van een miljard euro.

Het Stabroek Block is voor 45 procent in eigendom van Esso, Hess Guyana Exploration heeft een belang van 30 procent en Cnooc Petroleum Guyana van 25 procent. De One Guyana gaat er olie en gas naar boven halen, in water van ongeveer 1800 meter diep.