Categorie├źn

Service

SBM Offshore optimistisch na goede resultaten

SBM Offshore optimistisch na goede resultaten
Nieuws

SBM Offshore optimistisch na goede resultaten

  • Redactie
  • 04-08-2022
  • Nieuws
SBM Offshore optimistisch na goede resultaten

SCHIEDAM - SBM Offshore heeft in het eerste halfjaar prima gepresteerd, zo vindt het Schiedamse bedrijf zelf, en zo oordelen de aandeelhouders.

De omzet van de maritiem dienstverlener, met name ontwerper en exploitant van drijvende productie- en opslagplatforms voor de olie-industrie, liep op van ongeveer 1,1 naar bijna 1,8 miljard dollar, een groei van ruim vijftig procent. De inkomsten voor afschrijvingen en belastingen liepen op tot vijfhonderd miljoen dollar, tegen 426 miljoen in de eerste zes maanden van 2021. De nettowinst kwam ruim zeventig procent hoger uit, op 103 miljoen dollar, tegen 64 miljoen vorig jaar. Alle drie de cijfers waren flink hoger dan waarop de markt had gerekend. 

"Solide resultaten", noemde bestuursvoorzitter Bruno Chabas ze. Dit 'ondanks de uitdagende omstandigheden'. Hij kan rekenen op veel werk in de komende tijd: het orderboek van SBM Offshore staat met ruim 31 miljard dollar hoger dan ooit. Het concern heeft momenteel vijf drijvende productie- en opslagschepen in productie.

De divisie Lease & Operate, dat de productie- en opslagschepen uitbaat, boekte een omzet van 854 miljoen dollar. Vorig jaar was dat nog 752 miljoen dollar. Turnkey, dat de schepen bouwt en verkoopt, zag de omzet stijgen van 321 miljoen dollar in de eerste zes maanden van 2021, naar 909 miljoen dollar dit jaar. 

SBM Offshore zegt nu voor dit jaar te rekenen op een omzet van 3,2 miljard dollar en op inkomsten (Ebitda) van ruim 950 miljoen dollar. Die komt grotendeels voor rekening van de platforms, een markt die sterker in de belangstelling staat nu de leveringszekerheid van energie op veel plekken in de wereld onder druk staat. SBM Offshore is zich kort geleden ook gaan toeleggen op de bouw van drijvende funderingen voor windturbines op zee.

De koers van SBM op de Amsterdamse beurs steeg kort na opening met bijna zeven procent.