Categorie├źn

Service

Schiedam zit goed in tattooshops

Schiedam zit goed in tattooshops
Winkelen

Schiedam zit goed in tattooshops

  • Redactie
  • 08-06-2023
  • Winkelen
Schiedam zit goed in tattooshops

Tattooshops komen en gaan ook, zoals deze op de Vlaardingerstraat


SCHIEDAM - Wie wel eens door Schiedam kuiert of fietst, wij allemaal dus eigenlijk, wist het al een tijdje: Schiedam zit goed in de tattooshops. Met dank aan RTL Nieuws, dat alle tattoozetters in Nederland op een rijtje zetten, weten we nu hoeveel: 31. Tenminste, om en nabij, want wie op heeft gelet ziet ook dat de zaken komen en gaan. 

We weten nu ook dat Schiedam in relatie tot zijn inwonertal en in vergelijking met andere gemeenten veel tattooshops kent. Op iedere 2580 Schiedammers is er één plek waar ze huidtekeningen kunnen laten zetten beschikbaar.

Anders gezegd: per tienduizend inwoners zijn er 3,8 shops, aldus RTL. Daarmee komt Schiedam in de top-tien van gemeente met een flink aanbod op dit vlak. Op één staat het Limburgse Brunssum, daarna volgen Zandvoort, Gorinchem, Arnhem, Amsterdam en Alkmaar,. En dan Schiedam, als zevende. 

Volgens het RTL-onderzoek, op basis van cijfers van de Kamer van Koophandel, zijn er in Nederland momenteel rond de 3656 tattooshops ingeschreven.

Emeritus hoogleraar Henri Beunders, schrijver van het boek Optocht der Tattoos legt aan RTL uit welke ontwikkeling er op dit gebied is geweest. "Tattoos waren ooit voor hoeren en zeelieden, maar zijn nu voor iedereen. De hele tattoocultuur is begonnen in Rotterdam-Katendrecht en op de zeedijk in Amsterdam. Vanaf de zestiende en zeventiende eeuw was dat de enige plek waar hoeren en zeelieden tattoos lieten zetten. Sinds de jaren 80 is het aantal tattooshops langzamerhand toegenomen. Nu heeft bijna elke stad een tattoostudio."

Opmerkelijk dat in Rotterdam nu relatief aanmerkelijk minder studio's voor het zetten van een huidversiering zijn dan in Schiedam, te weten 2,9 per tienduizend inwoners.