Categorieën

Service

Schiedams Hollywood

Schiedams Hollywood
Uit

Schiedams Hollywood

  • Han van der Horst
  • 08-11-2020
  • Uit
Schiedams Hollywood

Minoes, in een boom in het Julianapark; still uit de trailer


COLUMN - De Sint Jacobuskerk in Noord-Kethel heeft een mooie opsteker gekregen. Het prachtige gebouw wordt met aanpalende bebouwing decor in een nieuwe grote Nederlandse tv-serie. We konden allemaal op Schiedam24.nl al lezen waar het om gaat. De plek blijkt ideaal voor belangrijke scènes in de verfilming van De Stamhouder, de enthousiast ontvangen autobiografie van de onlangs overleden journalist en Ruslandkenner Alexander Münninghof. Zo komt geld in het laatje van dit Kethelse monument dat met de opbrengsten van collectes tijdens de eredienst al lang niet meer overeind gehouden kan worden.

Het is niet de eerste keer dat film- en tv-makers onze gemeente weten te vinden. In Hilversum en Aalsmeer is al lang bekend dat Schiedam de prachtigste decors biedt voor allerlei opnames. De eerste keer dat dit gebeurde was dik veertig jaar geleden toen de Duitse regisseur Werner Herzog opnames kwam maken voor zijn vampierfilm Nosferatu, Phantom der Nacht met Klaus Kinski en Isabelle Adjani. De Lange Haven bleek perfect geschikt voor enge beelden. Herzorg liet honderden ratten los die langs de kade scharrelden en in het water sprongen. Daar kwam nog wat ophef van. Tussen haakjes: rond die tijd werd ook de film Soldaat van Oranje opgenomen. De Rijnmondband marcheerde daarin op, uitgedost als Wehrmachtsoldaten, misschien zelfs als SS-ers, maar van dat laatste ben ik niet helemaal zeker.

Een vrolijker Schiedam zien we in de film Minoes, naar het beroemde boek van Annie M.G. Schmidt. Het kattenmeisje beleeft haar avonturen op en rond de Grote Markt.

Kijkers naar de nieuwe versie van Baantjer hebben ongetwijfeld opgemerkt dat veel scenes met de boze Amsterdamse krakers zijn opgenomen in de Sodafabriek op de Makkerssstraat. Dat grote pakhuiscomplex is perfect als achtergrond voor moord, misdaad en achtervolging.

Dit zijn maar drie voorbeelden. Het is veel vaker voorgekomen dat Schiedammers op een afgezette straat stuitten omdat er toevallig opnames werden gemaakt. Onze stad staat bij heel wat mediahuizen in de adreslijst.

Schiedams Hollywood? Dat is natuurlijk overdreven. Toch behoort dat filmgenieke tot de sterke kanten van de stad. Het verdient dan ook een vaste plaats in de city-marketing van de gemeente. We kunnen de komende zware jaren elk stukje reclame voor onze stad goed gebruiken. En dat niet alleen: de verhuur van Schiedamse faciliteiten levert ook nog geld op. Een bijkomend voordeel is het feit dat in het naburige Rotterdam een moderne media-industrie in opkomst is. Jonge creatieve bedrijfjes vinden vaak geschikte bedrijfsruimte vlak over de gemeentegrens in de omgeving van de Merwehaven. Die kunnen bij wijze van spreken op de fiets naar ons toe komen.

Dat van die opnames voor een tv-serie is geen incident of een gelukkie. Dit is een kans om met beide handen aan te grijpen.

 
Bekijk de trailer van Nospheratu, Phantom der Nacht hier.

En de clip van Minoes voor het internationale publiek hier.
 
De trailer van Baantjer is hier te zien. Probeer de flitsen van de Sodafabriek te herkennen!