Categorieën

Service

'Schimmeltips gemeente schieten tekort'

'Schimmeltips gemeente schieten tekort'
Wonen

'Schimmeltips gemeente schieten tekort'

  • Redactie
  • 11-10-2023
  • Wonen
'Schimmeltips gemeente schieten tekort'


SCHIEDAM - Er is nogal wat aan te merken op de tips tegen schimmelvorming die de gemeente Schiedam afgelopen week huis-aan-huis bij de Schiedammers in de bus deed. Dat vindt Chris Zijdeveld, voormalig wethouder van Schiedam. Hij schreef een reactie aan het gemeentebestuur.

Zo vindt Zijdeveld, nog immer Schiedammer, de tip ‘houd de ventilatieroosters schoon en open’ wel een hele simpele. “Kennelijk gaat u ervan uit dat alle woningen zijn voorzien van ventilatieroosters. Gelukkig is dat niet het geval, want het is meestal een knullige oplossing die vaak hinderlijke tocht geeft (en dus wordt dichtgezet) en als alles open staat onnodig ventileert’, schrijft Zijdeveld. “Dat wordt nog erger als er ook, zoals vaak in wat oudere nieuwbouw een centrale afzuiging staat te draaien. De lucht wordt dan onnodig steeds ververst. In het stookseizoen moeten dan grote hoeveelheden lucht steeds weer worden verwarmd, terwijl warme lucht naar buiten wordt geblazen.”

Er zijn ‘gelukkig’ in Schiedam ook woningen met balansventilatie met warmte terugwinning, aldus Zijdeveld. “Bij een goede uitvoering zitten er in een dergelijke woning geen ventilatieroosters.”

Verder stelt Zijdeveld dat ‘het op zich goede advies: Lucht alle ruimten tenminste één keer per dag tien minuten’ beter tot zijn recht gekomen zonder de toelichtingen die de folder eraan toevoegt: ‘Zet uw bank minimaal tien centimeter van de buitenmuur’ en ’Zorg dat de gordijnen niet tegen de ventilatieroosters hangen’. 

“Het is inderdaad verstandig om banken op enige afstand van buitenmuren te plaatsen”, zo stelt de brievenschrijver verder, “maar eigenlijk geldt dat ook voor kasten.”

Schimmel kan volgens hem beter ‘verregaand worden voorkomen’ door aan de binnenkant van buitenmuren isolatiebehang aan te brengen en af te werken met ‘comfort coating’. “Meestal wordt de oppervlaktetemperatuur van de betreffende wanden dan zodanig verhoogd dat condensatie en schimmel worden voorkomen. (Ik wou dat ik dat geweten had in mijn wethoudersjaren.)”

De gemeente adviseert ook de badkamer na het douchen of baden te ventileren. De toevoeging ‘zeem wanden en vloeren af’ had volgens Zijdeveld dat advies nog effectiever gemaakt. “We onderschatten doorgaans hoeveel water er op die oppervlakken achterblijft en dat vocht moet echt weg.”

Zijdeveld, wethouder in de jaren 70, 80 en 90, schrijft het initiatief voor het informeren van de inwoners van de stad te waarderen. Met zijn opmerkingen hoopt hij de ‘goed bedoelde adviezen’ in de toekomst nog doelgerichter te maken.