Categorieën

Service

Spoelingschouw komt terug naar Schiedam

Spoelingschouw komt terug naar Schiedam
Nieuws

Spoelingschouw komt terug naar Schiedam

  • Redactie
  • 26-02-2024
  • Nieuws
Spoelingschouw komt terug naar Schiedam

Foto, in december gemaakt door Paul Meuldijk, met de schouw onder het afdak op de Koningspoort


SCHIEDAM - De spoelingschouw, ooit onmisbaar in de bedrijfsvoering van boer Meijer aan de Schie, komt terug naar Schiedam.

De afgelopen drie maanden is hij onder handen genomen op de Koningspoort, de historische scheepswerf aan de Rotterdamse Oude Haven, nu is hij geheel gerenoveerd klaar om in Schiedam 'bewonderd' te worden. Een eenvoudige schuit, met een wereld aan historie en herinneringen. Want spoeling, dat gaat over 'de spoeling is dun' en de Schiedamse jeneverhistorie.

De schouw lag jarenlang in zijn eenvoud te pronken en te verpieteren naast molen De Noord aan op de Noordvest. De metalen romp is nu hersteld; Restauratie Werkplaats Schiedam gaat het vaartuig verder afbouwen in hun eigen loods.

Maar eerst morgen het hopelijk feestelijk onthaal. Sleper De Goudvisch haalt de schouw op in Rotterdam. Tussen twaalf en een wordt de sleep aan de Voorhaven verwacht. Daarna zal een ererondje door de stad worden gevaren, voor hij dus op het glasfabriekterrein wordt afgemonteerd. Het is nog niet bekend wat de eindbestemming wordt van de spoelingschouw.