Categorieën

Service

Station Schiedam Centrum krijgt 6,8

Station Schiedam Centrum krijgt 6,8
Nieuws

Station Schiedam Centrum krijgt 6,8

  • Redactie
  • 10-02-2022
  • Nieuws
Station Schiedam Centrum krijgt 6,8

SCHIEDAM - Stations Schiedam Centrum krijgt een 6,8 van de reizigers die hun mening gaven over het enige resterende Schiedamse treinstation.

Daarmee valt het station maar matig in de smaak: gemiddeld krijgen de stations in Nederland een 7,31. 

De Nederlandse Spoorwegen en Pro Rail vragen (via onderzoeksbureau I&O) reizigers sinds zes jaar wat zij vinden van het station waarop zij zich bevinden. In 2021 werden de antwoorden van bijna 77.000 reizigers verwerkt tot de Stationsbelevingsmonitor. Uit het overzicht blijkt dat de waardering voor stations in het land groeit: in 2020 was het gemiddelde cijfer 7,26; in 2016 was dat nog 6,94. 

Het meest gewaardeerde station van Nederland was dadt van Overveen, met een 8,2. Het stationsgebouw is 'monumentaal' en ligt 'verdiept tussen de bossen en wordt veel gebruikt door wandelaars die door de duinen naar het strand kunnen lopen'. Ook vergelijkbare 'vakantiesfeerstations' Driebergen-Zeist en Valkenburg halen de top 3, met allebei afgerond een acht. Ook het vernieuwde station Rotterdam Centraal krijgt een acht.

Station Rotterdam-Zuid daarentegen kreeg van reizigers vorig jaar het laagste cijfer, een 5,8. Ook Den Helder-Zuid en Delft Campus komen er niet fraai uit met een zes en een 6,1.

Schiedam Centrum scoort 'in het rechter rijtje', met zijn 6,8. Het station is daarmee te vergelijken met dat van Roosendaal, Zwijndrecht of Hillegom. Ook Amsterdam Holendrecht en Lelystad Centrum scoren een 6,8.

Overigens zit de waardering voor het station wel al in de lift: in de Stationsbelevingsmonitor 2020 kreeg Schiedam Centrum een 6,5, in die van 2016 een 6,1.

Mogelijk verbetert de waardering van het station in de komende jaren nog verder. Als onderdeel van de bouwplannen in oost en op Schieveste zijn er plannen om het station drastisch te vernieuwen.