Categorieën

Service

Stemhulpen voor de statenverkiezingen

Stemhulpen voor de statenverkiezingen
Politiek

Stemhulpen voor de statenverkiezingen

  • Redactie
  • 18-02-2023
  • Politiek
Stemhulpen voor de statenverkiezingen

DEN HAAG - Schiedammers die zich willen oriënteren op de standpunten van de twintig politieke partijen die naar de kiezersgunst dingen in de verkiezingen voor de Provinciale Staten, kunnen zich verlaten op tenminste twee stemwijzers. 

De eerste is gemaakt in opdracht van de provincie Zuid-Holland. De stemhulp is te vinden op een site met veel informatie die behulpzaam kan zijn bij het stemmen op 15 maart. "Met de lancering van deze site wil de provincie Zuid-Holland iedereen in staat stellen om op een bewuste en geïnformeerde manier deel te nemen aan de verkiezingen", aldus een woordvoerder van Zuid-Holland. Informatie en stemwijzer zijn te vinden op I: www.zuid-holland.nl/verkiezingen.

Dertien samenwerkende regionale omroepen van Nederland hebben ook een stemhulp opgesteld, in samenwerking met Kieskompas. "Door de samenwerking is het voor het eerst dat er een volledig onafhankelijke stemhulp beschikbaar is tijdens de Provinciale Statenverkiezingen", zo laat RTV Rijnmond weten. Het Kieskompas is afgelopen donderdag gelanceerd. "Eerder werkte Kieskompas vooral samen met politici. Nu is de stemhulp gemaakt door journalisten. Voor iedere provincie hebben verslaggevers van de regionale omroep de belangrijkste thema’s uitgezocht die daar spelen en daar stellingen bij gemaakt. Alle stellingen zijn voorgelegd aan de politieke partijen om te beantwoorden. Na afloop zijn alle ingeleverde standpunten gecontroleerd." Deze stemwijzer is te vinden op I: https://zuid-holland-zuid.kieskompas.nl/nl.

Op 15 maart wordt ook gestemd voor de waterschappen, zie hier.