Categorieën

Service

Toename thuistoediening immunotherapie kankerpatiënten

Toename thuistoediening immunotherapie kankerpatiënten
Gezond

Toename thuistoediening immunotherapie kankerpatiënten

  • Advertorial
  • 28-09-2023
  • Gezond
Toename thuistoediening immunotherapie kankerpatiënten

Oncologie verpleegkundige Annelies van der Werf op weg naar een patiënt voor thuistoediening immunotherapie; foto: Franciscus

SCHIEDAM - Het Franciscus Oncologiecentrum in Schiedam biedt sinds een half jaar immunotherapie thuis bij longkankerpatiënten. Sinds deze zomer worden ook Hematologie patiënten op deze manier thuis behandeld. De gespecialiseerde oncologieverpleegkundigen gaan naar de leefomgeving van de patiënten, waar zij hen de immunotherapie toedienen, zodat deze patiënten niet meer naar het ziekenhuis hoeven af te reizen.

Wessel Hanselaar is longarts en initiatiefnemer van deze thuistoediening voor longkankerpatiënten. "Wij doen dit omdat we de zorg willen verbeteren voor de patiënten. Ze hoeven nu niet telkens weer naar het ziekenhuis. Een ander voordeel is dat we minder mensen op de dagbehandeling hebben en er dus meer ruimte is voor patiënten die andere behandelingen behoeven," aldus longarts Hanselaar.

Cocky van Splunter, manager van de dagbehandeling in het Oncologiecentrum: "Het is ook minder belastend voor mantelzorgers, omdat zij de patiënten niet meer naar het ziekenhuis hoeven te brengen. Het plan is om deze thuistoediening op korte termijn verder uit te breiden ook voor andere kankerpatiënten. Het ziekenhuis heeft daar extra zorgmedewerkers voor aangetrokken."

Longarts Hanselaar: "De toekomst is dat wij waar mogelijk de zorg buiten het ziekenhuis gaan aanbieden en bij de patiënt thuis. Dat biedt veel voordelen voor de patiënt en je speelt er ruimte mee vrij in het ziekenhuis. In de toekomst wordt dit meer de standaard manier van zorg leveren."

De eerste ervaringen van verpleegkundigen met de thuistoediening laten zien dat het mobiel zijn en het werken in de thuissituatie van de patiënt een positief effect heeft op het werkplezier.

Franciscus Gasthuis & Vlietland

Vlietlandplein 2, Schiedam

Meer over Franciscus Gasthuis & Vlietland →