Categorieën

Service

Tom Heggelman neemt afscheid van Excelsior'20 met winst

Tom Heggelman neemt afscheid van Excelsior'20 met winst
Sport

Tom Heggelman neemt afscheid van Excelsior'20 met winst

  • Redactie/De Schiedammer Online
  • 23-08-2023
  • Sport
Tom Heggelman neemt afscheid van Excelsior'20 met winst

foto's door Jos van Deventer


CRICKET - Excelsior'20 heeft de laatste wedstrijd van het Topklasse-seizoen, de thuiswedstrijd tegen Salland, overtuigend gewonnen. Er stond in deze wedstrijd behalve de eer niets meer op het spel want Excelsior'20 was al veilig en Salland al gedegradeerd. Maar die eer telde voor zowel de thuisploeg als de degradant zwaar, want de thuisploeg wilde Tom Heggelman een goed afscheid bezorgen en de degradant wilde met opgeheven hoofd afscheid nemen.

Dat is beide teams gelukt. Salland won de toss en besloot met fielden te beginnen. Luuk Kroesen (56) en Michael Hart (48) brachten de score als openingsduo op niveau, waarna Roel Verhagen (18) en Stan van Troost (21) de teller verder lieten oplopen. Interessant was vervolgens het partnership van captain Lorenzo Ingram en scheidende man Tom Heggelman. Het was een genoegen om beiden samen aan het werk te zien en de score verder op te zien klimmen. Nadat Ingram (24) werd gevangen, werkte Heggelman in een partnership met Samir Butt het totaal verder op. Na het vertrek van Samir Butt (14) kwam in de 48ste over Rens Heinsbroek in het veld. Stilletjes hoopte een ieder langs de kant op het zonnige Thurlede, dat Heggelman er na vijftig overs nog zou staan. Dat mocht niet zo zijn. In de derde bal van de 50ste over werd Heggelman gebowled door Bartholomew. Niet al te lang voor die laatste bal had hij het publiek nog wel getrakteerd op een fraaie zes.

"Ja, het blijft cricket, tot de laatste bal gespeeld is", was aan de kant te horen. Met het bat omhoog en onder luid applaus zocht Heggelman (46) bij een totaal van 253 de kant op. Umar Baker kwam voor de laatste twee ballen aan bat. Het veranderde niets meer aan het totaal: 253 voor 7 in 50.0 overs. 

Salland keek met dit target tegen een loodzware opgave aan. Desondanks zetten de Deventenaren een goede opening neer met het partnership van Ganesan en Bartholomew dat pas na 67 runs werd gebroken. Op bowlen van Roel Verhagen ging Ganesan toen uit (lbw). De nummer 3 Ottachchige ging al op de eerste bal uit (vang Butt op bowlen van Verhagen). Het volgende partnership (Bartholomew en Naqash) was er weer een dat lang stand hield te weten 60 runs. Na weer een batsman die op de eerste bal sneuvelde (Elam Bharathi) volgde weer een partnership van 40 runs (Naqash en Van der Molen). Al met al liep de score nog flink op tot boven de tweehonderd, maar op 205 all out in de 46ste over was het gedaan (in de dubbele cijfers kwamen Ganesan 29 runs, Bartholomew 44 runs, Naqash 55 runs, Van der Molen 28 runs, Victor Lubbers 23 runs not out). 

Bij de Schiedamse bowlers namen Michael Hart, Umar Baker, Roel Verhagen en Rens van Troost elk 2 wickets. Heggelman slaagde er vandaag en gisteren niet in om als bowler wickets op zijn naam te krijgen. Maar dat doet weinig af aan zijn prachtige loopbaancijfers als bowler: hij bowlde in het eerste van Excelsior'20 in de Topklasse liefst 1449.3 overs, waarin hij 286 wickets op zijn naam kreeg (voor meer cijfers zie dit artikel). Een bijzonder wapenfeit was vandaag de run out waarmee Reinder Lubbers na de eerste bal die hij kreeg kon vertrekken. Lubbers weifelde wat te lang tussen beide wickets in. Heggelman was slagvaardiger, gooide niet in, maar sprintte met de bal in zijn hand richting het wicket waar Lubbers vertrokken was. 

Tijdens de laatste overs van dit Topklasse-duel zaten er op Thurlede opmerkelijk veel toeschouwers met hun telefoon in de hand. Zij waren niet alleen bezig met het binnenhalen van de zege door Excelsior'20, maar ook geboeid door de apotheose van de Hoofdklassewedstrijd op Harga tussen Hermes-DVS en Quick. Op het laatst van die wedstrijd was de spanning te snijden, ook op Thurlede.

Het aantal ballen en daaruit te halen runs werd steeds luid verkondigd. Hermes moest uiteindelijk nog 4 runs halen om de wedstrijd te winnen. Overleg tussen de beide batsmen, Davey Verweij en Nick Statham, ging aan die laatste bal vooraf. Good old Nick Statham aan bat. En ja, hij slaat een vier op de laatste (nogal afwijkend gebowlde) bal. Hermes wint (188/9) en staat daarmee in de laatste play-off, de grand final, die moet worden gewonnen om promotie naar de Topklasse te bewerkstelligen. "Die Nick, hij doet het toch maar weer, hij doet het gewoon, geweldig, hij verdient een standbeeld", zo klonk het langs de lijn op Thurlede. Ook Excelsior'20 blijkt zeer uit te zien naar de vijftig overs Topklasse-stadsderby's met de blauwhemden. Op social medium X kun je die historische vier van Statham zien.

Jan Willem de Boer maakte een videoreportage over de laatste wedstrijd van Tom Heggelman.