Categorieën

Service

Twee Schiedammers strijden mee om landelijke poëzieprijs

Twee Schiedammers strijden mee om landelijke poëzieprijs
Uit

Twee Schiedammers strijden mee om landelijke poëzieprijs

  • Redactie
  • 22-09-2023
  • Uit
Twee Schiedammers strijden mee om landelijke poëzieprijs


SCHIEDAM - Voor de vierde keer op rij wordt op 29 oktober het Groot Gouds Stadsdichtersgala georganiseerd.  Met deelname van twee Schiedamse 'stadsdichters': de huidige dichter van de stad, Jarle Lourens, en zijn voorgangster Yvette Neuschwanger-Kars, tegenwoordig Provinciedichter van Zuid-Holland. 

Volgens de laatste is het gala 'een jaarlijks feest vol poëzie'. Waarbij deelnemers strijden om de Grote Prijs van Gouda: de landelijke onderscheiding voor de beste Stadspoëzie. Ruim dertig stads-, dorp-, streek- en provinciedichters gaan deze poëtische strijd met elkaar aan. Via een voorronde komt het uiteindelijk tot een winnaar van deze landelijke prijs. De jury, onder leiding van schrijver Ronald Giphart, bepaalt welke negen dichters doorgaan naar de halve finale. Daarna ligt het lot van de dichters in handen van het publiek. "Als toeschouwer geniet je dus niet alleen van een hele middag vlammende, maar bepaal je ook wie uiteindelijk met de Grote Prijs van Gouda naar huis gaat", aldus Neuschwanger. Tickets voor het gala zijn verkrijgbaar via de website van de Goudse Schouwburg.

Naast de poëtische hoofdprijs wordt nog een aantal prijzen uitgereikt. Zoals de Marianka Peters Persprijs, voor de meest aansprekende dichter op het festival. Ook is er de Gildeprijs, voor de meest talentvolle afvaller van de voorrondes. Deze wordt aangewezen door een jury bestaande uit oud-stadsdichters. Tot slot krijgt aan het eind van het gala een van de dichters de sleutel tot Forteiland Pampus overhandigd en mag zich voortaan eilanddichter van Forteiland Pampus noemen.  

De voorrondes met alle dichters vindt plaats van twee tot vijf. De halve finale en finale zijn in de avond. Yvette Neuschwanger, die het in 2019 tot de finale wist te schoppen, ziet op het gala graag stadgenoten: “Voordragen voor publiek blijft iets magisch. Maar het wordt nog net iets toffer als er ook stadsgenoten in de zaal zitten.”