Categorieën

Service

Wie weet meer van Karel Leendert van Hekke?

Wie weet meer van Karel Leendert van Hekke?
Nieuws

Wie weet meer van Karel Leendert van Hekke?

  • Ingezonden/Joshua Rijsdam
  • 10-03-2024
  • Nieuws
Wie weet meer van Karel Leendert van Hekke?

Karel Leendert van Hekke


INGEZONDEN - Joshua Rijsdam is op zoek naar Karel Leendert van Hekke, een soldaat uit Schiedam die in de meidagen van 1940 het leven liet in de strijd om Vliegveld Valkenburg. 

Op 10 mei 1940, om half vier ’s nachts, werd de Bollenstreek abrupt gewekt door het angstaanjagende geluid van Duitse vliegtuigen. “Deze zijn vast bedoeld voor Engeland”, dachten de soldaten die op dat moment op Vliegveld Valkenburg op wacht stonden. Ze hadden geen idee dat ze een uur later opnieuw het gebrom van vliegtuigen zouden horen. Deze keer werd het gebrom gevolgd door bominslagen en droppings van Duitse parachutisten. Duitse troepen vielen het toen nog in aanbouw zijnde Vliegveld Valkenburg aan. De slag om Den Haag, waar de Nederlandse regering en het vorstenhuis zetelde, was begonnen. 

Deze veelal vergeten strijd woedde in de regio Valkenburg en omstreken van 10 mei tot 14 mei. Bij deze strijd kwamen honderden Nederlandse soldaten om, waarvan er 35 begraven liggen naast de hervormde dorpskerk in Valkenburg. Samen met mijn collega Herman Dijkhuizen, doe ik, Joshua Rijsdam, onderzoek naar deze soldaten. Het doel van ons onderzoek is: 1) vast te leggen wie deze soldaten waren en wat ze deden voor de mobilisatie; 2) een foto van hen te vinden, zodat de soldaat letterlijk zijn gezicht terugkrijgt; 3) contact te leggen met de familie. Dit alles resulteert in een door de Oorlogsgravenstichting geleverd herinneringsbordje, dat bij het graf van de soldaten geplaatst wordt.

In dit onderzoek ben ik gestuikt op de dienstplichtig soldaat Karel Leendert van Hekke uit Schiedam, kortweg Karel. Hij werd geboren op 19 juli 1916 en groeide op samen met zijn jongere broer Jan, in een ogenschijnlijk welvarend gezin. Zijn vader bezat meerdere huizen en verhuurde deze aan derden. Voor zijn opkomst in het leger was Karel werkzaam bij de Schiedamse bank Fa. Jordaans. Hier verdiende hij als bankmedewerker 24 gulden per week. Naast zijn werkzaamheden bij de Fa. Jordaans was Karel ook fanatiek turner. Hij werd lid van de christelijke sportvereniging Door Oefening Kracht en werd in februari 1939 vicevoorzitter van de vereniging. Het is in de archieven van de sportvereniging dat er een foto beschikbaar was van Karel van Hekke.

In 1936 komt Karel voor het eerst in aanraking met het Nederlandse leger, als hij opgeroepen wordt voor de vervulling van de dienstplicht. Karel komt terecht in het 4e Regiment Infanterie (4RI) in Leiden. Hier leert hij de kneepjes van het vak. Zijn eerste oproep verliep niet geheel vlekkeloos. Uit zijn militaire dossier blijkt dat hij twee dagen licht arrest moest ondergaan, omdat hij te laat was voor een van de wachtparades. Na ontslag uit het leger werd hij in augustus 1939 opnieuw opgeroepen vanwege de opkomende Duitse dreiging. Hij werd ingedeeld bij het 3e bataljon van de 2e compagnie van het 4e Regiment Infanterie (3 – II – 4RI). Hierbij werd hij wederom in Leiden gemobiliseerd. Op 10 mei 1940 werd de eenheid van Karel naar Katwijk aan de Rijn gestuurd. Hier waren Duitse parachutisten terechtgekomen die de Roskambrug (de enige brug over de Rijn tussen Katwijk en Leiden) bezet hadden. Bij de strijd om deze brug kwam Karel om het leven. 

Hij wordt begraven in de tuin van de nabijgelegen pastorie. 

Zoals u kunt lezen, is er al behoorlijk wat bekend over het verhaal en leven van Karel Leendert van Hekke. Ook is er inmiddels een foto van Karel. Wat nog ontbreekt is echter contact met de familie die mogelijk meer details kan vertellen of beschikt over meer foto’s. We weten dat afgelopen kerst familie/kennissen/vrienden van de familie Van Hekke langs zijn geweest in Valkenburg. Er lag namelijk een mooie krans bij zijn steen. Bent u familie of kent u de familie Van Hekke en weet u meer te vertellen over Karel, neem dan alstublieft contact op met mij of de redactie van Schiedam24.