Categorieën

Service

Van Stigt Thans 1 veel te sterk voor Van Stigt Thans 2

Van Stigt Thans 1 veel te sterk voor Van Stigt Thans 2
Sport

Van Stigt Thans 1 veel te sterk voor Van Stigt Thans 2

  • Redactie
  • 24-09-2023
  • Sport
Van Stigt Thans 1 veel te sterk voor Van Stigt Thans 2

Overzicht over de speelzaal met op de voorgrond Geert Prinsen (links) tegen Arjan van Leeuwen; foto: VST

SCHIEDAM -

DAMMEN - Tijdens de tweede ronde van de nationale damcompetitie herpakte het eerste tiental van Van Stigt Thans zich. Met 18-2 werden de reserves van het bord geveegd.

De concurrentie ging dat wat minder goed af. Hijken en Huissen boekten schamele 11-9 overwinningen. Alleen Wageningen en Witte van Moort doen het wat overtuigender met 13-7 en 12-8 overwinningen.

De 18-2 uitslag is uitzonderlijk. Dat komt maar een keer in de tien jaar voor. Enige medewerking van de tegenstander is vereist. Tot het vierde uur stond er slechts een kleine overwinning op het bord. Daarna werd er op het ene bord na het andere verkeerd afgewikkeld, waardoor gewonnen standaardeindspelen op het bord kwamen.

Het tweede van Schiedam beet in het laatste uur van de wedstrijd nauwelijks van zich af. Rob Clerc had een bekende klassieke positie op het bord. Het vereist enige koelbloedigheid. Maar Waldo Aliar wist de remise niet te vinden. Christian Niami speelde ditmaal voor het tweede. Hij had een goede klassieke positie op het bord. Hij wilde tegen Casper Remeijer teveel en kon daarna direct opgeven. Hij deed dat niet, maar dat maakte geen verschil.

Damien Aligna bereikte tegen Guido van den Berg een aardige zes om zes afspel. De stand was vanzelfsprekend moeiteloos remise. Maar Guido vond het niet achter het bord. Aan de andere kant op wist Peter van der Stap van het tweede tegen Frits Luteijn uit een verloren gewaande positie te ontsnappen door in een vier om vier eindspel precies de juiste verdediging te vinden en wonderbaarlijke remise te maken. Hij heeft kennelijk wat meer routine in het remise maken van hopeloze stellingen, dan zijn teamgenoten. Ton Burgerhout maakte tegen Thomy Mbongo het tweede punt van de dag.