Categorieën

Service

Van Stigt Thans is landstitel praktisch kwijt

Van Stigt Thans is landstitel praktisch kwijt
Sport

Van Stigt Thans is landstitel praktisch kwijt

  • Redactie/VST
  • 06-02-2024
  • Sport
Van Stigt Thans is landstitel praktisch kwijt

Voor aanvang van VST-Huissen; foto: VST


DAMMEN - Van Stigt Thans kan prolongatie van de damtitel praktisch vergeten. Van de grote concurrent Huissen werd verloren, het 'gat' tussen de twee sterkste teams in competitie is nu vier punten.

In 'de opstelling' zat het niet goed, meldt Frits Luteijn namens de Schiedamse dammers. Wie speelt tegen welke tegenstander? Damian Aligna van VST trad aan tegen de sterkste Huissen-speler, Alexander Baliakin. Binnen tien zetten was Aligna een schijf kwijt. "Dan wordt het moeilijk", aldus Luteijn. "Hij streed dapper verder en bereikte zelfs op een gegeven moment een remisepositie. Echter zo'n typische computerremise is meestal niet aan een mens besteed."  

Anatoli Gantwarg zat namens VST tegen internationaal grootmeester Gerard Jansen. Normaliter is winst dan uitgesloten. Gantwarg deed echter het schijnbaar onmogelijke. Hij wist zijn illustere tegenstander al vroeg in de partij een scheve stelling te bezorgen. Deze rolde van de ene opsluiting in de andere. Hij probeerde via een schijnoffer alle problemen in een keer op te lossen. Gantwarg kwam met een niet verwachte tegenactie. Er werd te lang nagedacht en tijdens het uitvoeren van de manoeuvre viel de vlag en verloor Gerard Jansen door tijdsoverschrijding.

Ook aan andere borden zat het 'niet goed', volgens Luteijn. Twee van de Schiedammers wisten er nog wat van te maken. Rob Clerc bracht zijn tegenstander Toine Brouwers in grote problemen met een verrassende inbraak. Maar met kunst en vliegwerk wist deze het tij te keren. Ron Heusdens schudde tegen grootmeester Johan Krajenbrink een fraai schijnoffer uit de mouw. Na lang nadenken wist ook deze zich te redden. Alleen aan bord tien zat het wel goed voor Schiedam. Casper Remeijer hield succesvol oud-wereldkampioen Guntis Valneris op remise.

Frits Luteyn zelf dacht in zijn partij tegen Odin Mol iets beter te staan, maar kreeg het deksel op zijn neus toen hij probeerde zijn stand tot winst te voeren. Rob Clerc bracht zijn tegenstander Toine Brouwers in grote problemen met een verrassende inbraak. Maar met kunst en vliegwerk wist deze het tij te keren. Na drie remises stond het 9-9. Aligna speelde toen nog. Feitelijk ging het punt in deze slotfase van de partij nog een aantal keren op en neer. Maar toen won uiteindelijk toch de sterkste, Baliakin. Daarmee kwam de 9-11 eindstand op de borden.

Met nog twee wedstrijdrondes te gaan lijkt het voor VST onmogelijk om het gat te dichten. Zo blijkt het verlies, dat Witte van Moort het Schiedamse tiental in de eerste competitiewedstrijd toebracht funest. Maar toch: ergens blijft er onder de Schiedammers een sprankje hoop op een goede afloop, aldus Luteijn. Dat zou dan betekenen dat VST een beslissingswedstrijd tegen Huissen uit het vuur zou kunnen slepen.