Categorie├źn

Service

Van Stigt Thans landskampioen

Van Stigt Thans landskampioen
Sport

Van Stigt Thans landskampioen

  • Redactie/VST
  • 26-02-2023
  • Sport
Van Stigt Thans landskampioen

(Vlnr.:) Emre Hageman, Anton van Berkel, Rob Clerc, Jitse Slump, Jan van Stigt Thans (sponsor), Ron Heusdens; (zittend), Hein Meijer, Vadim Virny, Joop Smit (voormalig teamleider en voorzitter); foto: VST


DAMMEN - De Schiedamse damvereniging Van Stigt Thans is nationaal kampioen.

Het was een zwaar bevochten overwinning waarmee VST zich de zesde landstitel in haar bestaan veroverde. Concurrent Huissen werd in een direct duel met 11-9 verslagen. Daardoor was de verrassende 10-10 uitslag van de andere concurrent Hijken niet meer van belang. De Schiedammers eindigden op 20 punten ruim voor de rest van het veld. Bij aanvang van deze competitieronde telde VST 18 punten, Hijken er 17 en Huissen er 16.

Lange tijd zag het er niet naar uit dat het zou lukken. Vroeg in de wedstrijd bleken beide staartborden onstuitbaar naar een nederlaag af te glijden, terwijl er nergens ook maar iets van tegenkans gloorde. Na vier uur spelen had Vadim Virny opeens een schijf. Niemand weet hoe hij daaraan gekomen was. Ook Anton van Berkel had vanuit het niets toegeslagen. In een dun middenspel offerde hij een stuk, waardoor de tegenstander opeens 'mat' stond. Geen enkele speelbare zet was er over. Er werd nog wat gesparteld, maar op één veld van de damlijn eindigde het avontuur voor de Huissenaar in een vangmechanisme.

Jitse Slump speelde tegen Toine Brouwers. Een typische houwdegen. Deze was flink in de aanval gegaan zonder zich te bekommeren om de flexibiliteit van zijn stand. Dat resulteerde in het compleet vastlopen van de stand op het midden van het bord. Er werd nog een dure damdoorbraak genomen. Na tien minuten rekenen werd de veiligste afwikkeling naar een gewonnen vier op twee eindspel genomen en was minimaal een gelijkspel binnen.

Daarna hing de wedstrijd op de uitslag van de partij Ron Heusdens - Guntis Valneris. Deze voormalig wereldkampioen uit Letland slaagde erin een gevaarlijke omsingeling op het bord te brengen. Iedereen in de zaal ging er vanuit, dat ook deze derde Schiedammer (na Luteijn en Hageman) zou sneuvelen, waarmee een barrage nodig zou zijn tegen Hijken, mits Hijken zou winnen van Witte van Moort. Verrassend genoeg gebeurde dat niet. Om vijf uur in de middag wist Ron Heusdens zich te redden en bereikte Hijken tegen Witte van Moort niet meer dan gelijkspel, waardoor de Schiedammers aan het eind van de middag zelfs twee wedstrijdpunten meer hadden dan de concurrentie.

Het maken van de kampioensfoto is altijd een heel gedoe. Maak je de foto te vroeg, dan is dat slecht voor de concentratie. Maak je hem te laat, dan zijn er al spelers op weg naar huis. Ook ditmaal ontbreken drie spelers op de kampioensfoto. Anatoli Gantwarg, Casper Remeijer en Frits Luteijn waren reeds op weg naar het station in de gedachte dat er over veertien dagen een barrage nodig zou zijn om het kampioenschap te beslissen. Tijdens de tocht naar het station bleek dat ze toch kampioen waren geworden.