Categorieën

Service

Van Stigt Thans wint bij seizoensopening

Van Stigt Thans wint bij seizoensopening
Sport

Van Stigt Thans wint bij seizoensopening

  • Redactie/Frits Luteijn
  • 18-09-2022
  • Sport
Van Stigt Thans wint bij seizoensopening

Rob Clerc offert totaal onverwachts een stuk en gaat er aan de andere kant doorheen; foto: VST


DAMMEN - Van Stigt Thans begon gisteren de nieuwe damcompetitie met een overwinning.

Het was hetzelfde team dat vorig jaar kampioen werd, dat aantrad tegen Damlust uit Gouda, vooraf gekenschetst als 'een gevaarlijke outsider'. Dat was geen automatisme: het team heeft overwogen om een of meer spelers van het gestopte Culemborg over te nemen. Maar besloot die weg niet te gaan. "Wie moet er dan uit?", zegt Frits Luteijn namens VST. "Je sluit als vereniging een soort contract met je spelers. Je vecht voor elkaar. Je kunt, dat niet zomaar eenzijdig verbreken zonder dat er een prijs wordt betaald. De helft van het resultaat vorig jaar werd behaald op basis van een hecht team opgebouwd over meer dan twintig jaar. Toevallige omstandigheden als beschikbaarheid van sterker te achten spelers zijn dan geen reden om het team te breken."

Makkelijk was de strijd tegen Damlust niet. Na vier uur spelen raapte Luteijn de vierde overwinning op. "Dat was geen luxe, want op dat moment keken drie spelers van Schiedam tegen een verloren positie aan", zo wist de speler zelf. Anton van Berkel wist zich van die drie nog te redden. Maar Hein Meijer en Casper Remeijer gingen ook daadwerkelijk kopje onder. Nogal wat partijen werden gewonnen op basis van tijd-op-partij-op bij de Goudse speler. Het valt niet mee een slechte stand te verdedigen als de tijd op is. De twee sterkste VST-spelers Anatoli Gantwarg en Vadim Virny moesten genoegen nemen met een teleurstellende remise. In de eindfase zat er nog juist een remisegaatje in voor de tegenstander.

Zowel Gouda als Schiedam spelen voluit tijdens zijn zo'n wedstrijd, aldus Luteijn. "Iedereen gaat voor de volle buit." Op de helft van de borden kwam een variant van de Keller op het bord. Dat is een woeste opening. Niet erg geschikt om rustig remise te schuiven. Vijf Schiedamse overwinningen vielen er. Emre Hageman arresteerde vanuit de opening op klaarlichte dag een schijf van zijn tegenstander. Ron Heusdens won op stand en klok. Rob Clerc ging er rechts doorheen, nadat hij links onverwachts een stuk had geofferd. Frits Luteijn won met een Keller en Jitse Slump sloot het slagveld af met een nette technische overwinning op een in tijdnood verkerende tegenstander.

Het tweede team van VST speelt dit seizoen ook in de ereklasse en nam het op tegen veelvoudig landskampioen Hijken. Het werd een soort 'verdienstelijk' verlies, van 8-12.