Categorieën

Service

Vijf explosies in Rotterdam; nemen we die voor lief?!

Vijf explosies in Rotterdam; nemen we die voor lief?!
Nieuws

Vijf explosies in Rotterdam; nemen we die voor lief?!

  • Redactie
  • 27-09-2023
  • Nieuws
Vijf explosies in Rotterdam; nemen we die voor lief?!

Het Paleis, na een explosie begin deze maand; foto: Flashphoto


REDACTIONEEL - Vijf keer was het in de nacht van maandag op dinsdag raak in Rotterdam, en het is amper onderwerp van gesprek.

De wrange realiteit is dat we wennen aan de vele explosies bij voordeuren van panden, als gevolg van het plaatsen van een ontploffende lading. In Rotterdam, en ook in Schiedam. Maar zo bont als afgelopen nacht was het nog niet eerder, en dat zou toch tot meer aandacht dan een eenkolommer in de krant en ook tot meer publieke verontwaardiging moeten leiden dan het doet?!

De telling staat ondertussen op 136 explosies dit kalenderjaar in de Rotterdamse regio. Een dertigtal daarvan vond buiten Rotterdam plaats, zoals in Schiedam. Verschillende keren was het raak bij Het Paleis op de De Brauwweg, en ook bij een bedrijf op de Koolhovenstraat. Verder ging er een explosief af bij een voordeur op de Damlaan, en eerder, vorig jaar al, bij een woning aan het Nieuwlandplein.

Afgelopen nacht dus een triest 'record': vijf keer was het raak met een knal, glasgerinkel en veel paniek: in een portiek aan het Noordplein, in een portiek aan de Charloisse Kerksingel, daarna bij een woning in de Dante straat in Lombardijen, bij een café in de Pretorialaan in de Afrikaanderwijk en bij een woning aan de Koenraad van Zwabenstraat op Oud-IJsselmonde. 

Gewonden vielen er niet, wat een wonder op zich is. Bewoners en omwonenden lagen te slapen, soms op meters afstand van de klap. Midden in de nacht in je pyjama de woning uit en op straat de geestelijke schok verwerken, is voor heel wat Rotterdammers dit jaar realiteit.

Eerlijk gezegd  snappen wij het niet meer: het verhaal is dat het gaat om waarschuwingen in het drugsmilieu. Maar moeten er dan 136 mensen gewaarschuwd worden - of zijn sommigen hardhorend en krijgen meerdere familieleden de volle laag? Het is gissen. Maar eerlijk gezegd zou dat minder het geval moeten zijn. De overheid zou - als dan het oppakken van daders en opdrachtgevers met afdoende resultaat niet mogelijk blijkt - meer informatie moeten verschaffen over wat er speelt, wie betrokken zijn. Opdat alle inwoners van Rotterdam en Schiedam niet in het totale ongewisse verkeren en maar moeten afwachten waar de volgende klap valt.