Categorieën

Service

Voedselbank kan vooruit: naar de Algerastraat

Voedselbank kan vooruit: naar de Algerastraat
Nieuws

Voedselbank kan vooruit: naar de Algerastraat

  • Ted Konings
  • 06-06-2023
  • Nieuws
Voedselbank kan vooruit: naar de Algerastraat

Marja Docter op het uitdeelpunt in de Groenelaan; foto: archief


SCHIEDAM - De Voedselbank Schiedam heeft een nieuw onderkomen. Nou ja, de afspraken daartoe zijn gemaakt, er moet nog wel het nodige gebeuren willen de cliënten van de voedselbank via de nieuwe loods hun pakketten krijgen.

Maar aan een belangrijke zorg in de zoektocht van Marja Docter-Oldenburg en haar medestanders in bestuur en onder de vrijwilligers en sympathisanten van de voedselbank komt nu een eind. “Ik ben blij dat we iets gevonden hebben.” Opgelucht ook, want de tijd begon te dringen.

Dus: de Voedselbank Schiedam gaat naar de Algerastraat. Maar: in de Groenelaan en aan het Dreesplein verandert er niet veel.

Dat zit zo: de voedselbank gaat het nieuwe onderkomen voor drie jaar huren. Met opzet. Want het pand, of liever de ligging, is niet optimaal. Voedselbank Schiedam zocht naar een centraal gelegen plek waar logistiek en verdeling samen plaats kunnen vinden. En blijft daar naar zoeken, ook al leerde de speurtocht van de afgelopen jaren dat een dergelijk pand niet voor het oprapen ligt. 

Maar er moest iets gebeuren: “Op 31 december, en liefst veel eerder, stopt de bevoorrading met de pakketten vanuit het distributiecentrum in Rotterdam. Daar worden nu nog maar pakketten gemaakt voor een paar locaties.” Waaronder Schiedam. Het landelijke distributiecentrum heeft aangekondigd hiermee te gaan stoppen, eind dit jaar.

Docter ziet daarom de nieuwe loods in de 's-Gravelandsepolder als ‘tussenoplossing’. Het zal de plek worden waar de pakketten zullen worden samengesteld, maar de verdeling blijft na ingebruikname van het pand gebeuren op het Dreesplein en vanuit de Groenelaan. De komende jaren blijft er dan gelegenheid om uit te kijken naar een nieuw pand dat wel aan alle wensen voldoet.

Nu moet de aannemer aan het werk. “Het gaat in de Algerastraat in feite om twee panden van één eigenaar. Die zit er zelf met zijn bedrijf naast. We gaan de tweede ruimte opdelen in twee stukken, waarvan er een bij het bedrijf wordt getrokken en wij het tweede deel gaan gebruiken”, aldus Docter.

De aannemer deelt het pand op, en dan zal de voedselbank zelf moeten gaan zorgen voor de inrichting. Met rekken en mogelijk een rollerband. “En een spoelsysteem voor de kratten,” En koel- en vriesruimte. Verder zal een deel van de ruimte gaan dienen als koffiekamer, en ander deel(tje) voor de administratie. “En er komen kluisjes voor de medewerkers.”

Die medewerkers, dat wordt nog wel even spannend. Want er zijn veel meer handen nodig om de cliënten te kunnen voorzien. Nu nog komen er kratten met een compleet pakket vanaf de Keileweg naar Schiedam. Dat gaat dus stoppen. In de toekomst komen er pallets met de etenswaren in bulk. Een deel, Docter schat een veertig procent, blijft komen vanuit het landelijek distributiecentrum in Rotterdam. Dat is het eten dat van de grote landelijke producenten en supermarkten komt. “Maar we zullen zelf ook een netwerk op moeten gaan zetten en goederen op gaan halen bij bedrijven in de regio.” Op kleine schaal doet Voedselbank Schiedam dat al; zo worden bij Hello Fresh in Spijkenisse producten opgehaald. 

Maar er zullen dus meer ‘handjes’ nodig zijn, om ook meer voetjes van bijvoorbeeld chauffeurs. In de nieuwe loods zullen de bulkstromen worden opgedeeld in kratten voor de uitdeelpunten, en daar zijn mensen voor nodig. Ook de ontvangst van goederen in de loods betekent dat die eigenlijk dagelijks geopend moet zijn. “We denken erover om dat dagelijks, bijvoorbeeld van negen tot een in de ochtend te doen.” Maar daarvoor moesten dan dus wel de mensen zijn. “Er is ook iemand nodig die de ploeg aanstuurt, en daarvoor hebben we al iemand op het oog.” Maar zeker is diens komst nog niet. Zoals er dus ook nog niet zo veel bekend is over de mensen die de goederenafhandeling en het vervoer moeten gaan doen. “Punt is dat we vaak mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Veelal kunnen ze weinig lichamelijke arbeid doen. Maar bij de voedselbank zal je sjouwen, aldus de voorzitster. 

Hoe kwam zij nu uit in de Algerastraat? “Nou, gewoon, iemand van ons bestuur zit in de vastgoedwereld en die zag die langskomen.” Geen interventies dus vanuit welke hoek dan ook, maar gewoon de markt die hier zijn werk doet.

Die markt zal niet voldoen om het centrum dus zo snel mogelijk - Docter heeft nog geen planning, ‘veel zal afhangen van de aannemer’ - te laten draaien. Maar daarvoor zijn dan weer fondsen, die over het algemeen de voedselbanken zijn toegenegen. En wellicht Stroomopwaarts, waarmee Docter binnenkort in gesprek hoopt te gaan om te kijken naar de inzet van medewerkers. 

Zie ook dit artikel van vorig jaar.