Categorieën

Service

Voedselbank opent magazijn in 's-Gravelandsepolder

Voedselbank opent magazijn in 's-Gravelandsepolder
Winkelen

Voedselbank opent magazijn in 's-Gravelandsepolder

  • Redactie/De Schiedammer Online
  • 09-12-2023
  • Winkelen
Voedselbank opent magazijn in 's-Gravelandsepolder

Foto's: Jan Schrijver


SCHIEDAM - De Voedselbank Schiedam opende gistermiddag feestelijk het nieuwe magazijn aan de Algerastraat.

In Schiedam maken ongeveer honderdnegentig gezinnen gebruik van de voedselbank. In het totaal maken de vrijwilligers wekelijks 220 pakketten. Sommige gezinnen krijgen wegens de gezinsgrootte twee pakketten. Voor het klaarmaken van die pakketten heeft de Voedselbank Schiedam nu de beschikking over een eigen distributiecentrum.

Daar worden voortaan de pakketten klaargemaakt, die op de locaties aan de Groenelaan en in het wijkcentrum aan het Dreesplein wekelijks worden uitgereikt. Het eigen distributiecentrum werd rond de klok van vijf officieel geopend. Marja Docter, voorzitter van de Voedselbank Schiedam, en John Massaar, directeur van het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. verrichtten de openingshandeling door een krat te rijden over de rollenband die gebruikt gaat worden om de pakketten samen te stellen.

Voorafgaand aan deze openingshandeling hadden Docter, wethouder Petra Zwang (met onder meer armoedebeleid in haar portefeuille) en Massaar (een belangrijke donateur van de Voedselbank Schiedam) het woord gevoerd. 

De voedselbank heeft altijd gebruikgemaakt van het distributiecentrum van de Voedselbank Rotterdam. De zusterorganisatie in Rotterdam gaat over op een winkelconcept (in plaats van het verstrekken van vooraf volgens een bepaalde samenstelling gevulde kratten gaan de cliënten daar voortaan net als in een winkel zelf producten pakken onder begeleiding van een gastheer of gastvrouw, zie deze uitleg van de landelijke organisatie).

Daardoor vervalt een groot deel van de dienstverlening aan Schiedam. Tot maart is er een overgangsregeling (afbouw) voor wat betreft de aangeleverde pakketten. Daarna is er alleen nog een zogenoemde bulkverstrekking. De in totaal bijna vijftig vrijwilligers van de voedselbank gaan dan in Schiedam zelf de pakketten samenstellen. Dat betekende niet alleen dat de Voedselbank Schiedam extra ruimte nodig had, maar ook dat er meer werk te verrichten is. Bovendien zal de hoeveelheid voedingsmiddelen, die Voedselbank Schiedam nog vanuit Rotterdam aangeleverd gaat krijgen, aanzienlijk dalen. Voedselbank Schiedam zal dit zelf moeten gaan aanvullen. Extra probleem is dat ook de toelevering vanuit Voedselbank Tuinieren in Schiedam minder zal worden door het wegvallen van een tuinlocatie.

"Als de nood het hoogst is, is de redding nabij. Dat gold zeker voor de vestiging die wij nu hier openen, pas drie maanden geleden hebben we die gevonden. Speciale dank aan Freek Koelman en Jaap Guijt voor het inrichten ervan. De volgende grote uitdaging is het verkrijgen van voldoende producten. Krijgen we genoeg spullen? Dat is best spannend", zegt Marja Docter. "Niet alleen de hoeveelheid moet toereikend zijn, maar ook de variatie in producten moet kloppen. Van de circa 25 producten in een pakket, zijn er vijf producten als chips, koekjes en snoep. Maar de overige twintig zitten in de 'schijf van vijf', noodzakelijke gezonde voeding als groente, fruit, vlees en zuivel. We komen heel graag in contact met winkels en andere bedrijven en instellingen die wellicht voedingsmiddelen over hebben. Eenmalige verstrekkingen zijn welkom. Zo kregen we onlangs een grote hoeveelheid aardappels die over was. Onze vrijwilligers hebben alles overgepakt in kleine zakken voor de pakketten. Structurele verstrekkingen zijn ook heel erg welkom. Kortom, wie helpen ons allemaal de winter door?"

Honderdnegentig gezinnen in Schiedam maken zoals hierboven gezegd gebruik van de voedselbank. Docter veronderstelt dat er echter veel meer gezinnen in Schiedam zijn, die ondersteuning door de voedselbank nodig hebben. Schaamte, niet afhankelijk willen zijn, op een andere manier een aanvulling vinden (bijvoorbeeld door familie), het vervelend vinden om hulp te zoeken en over je situatie te praten, het kunnen allemaal redenen zijn waarom mensen die ondersteuning goed zouden kunnen gebruiken, daar geen gebruik van maken. "Klop gerust eens aan bij een hulpverlener of bij iemand van een WOT (wijkondersteuningsteam) om vrijblijvend de mogelijkheden te bespreken", is het advies van Docter aan mensen die ondersteuning van de voedselbank wellicht nodig hebben, maar aarzelen om cliënt van de voedselbank te worden.