Categorieën

Service

Voormalige Coca-Colafabriek wordt gemeentelijk monument

Voormalige Coca-Colafabriek wordt gemeentelijk monument
Nieuws

Voormalige Coca-Colafabriek wordt gemeentelijk monument

  • Kor Kegel
  • 28-06-2022
  • Nieuws
Voormalige Coca-Colafabriek wordt gemeentelijk monument

De vroegere Coca-Colafabriek is een beeldbepalend complex


SCHIEDAM – Het zat al een tijdje in de pen, maar burgemeester en wethouders hebben nu definitief de voormalige Coca-Colafabriek aangewezen als gemeentelijk monument. Het complex bevindt zich aan de Van Cleeffstraat 1 in het industriegebied Nieuw-Mathenesse. 

Hiermee geeft het college van B & W gehoor aan een verzoek dat de Historische Vereniging Schiedam vorig jaar al deed. De werkgroep historische bebouwing van de HVS stelt dat de voormalige bottelarij van Coca-Cola bescherming behoeft. De huidige gebruiker en eigenaar is D.B. Baris Autoparts. Deze is door het gemeentebestuur geïnformeerd. Baris maakt op zijn website kenbaar in monumentale bebouwing gehuisvest te zijn.  

Toen de Historische Vereniging  met het verzoek kwam, was de gemeente op eigen initiatief al bezig met onderzoek naar de cultuurhistorische waarde van de oude bottelarij. De bottelarij is onderdeel van een complex, waarvan gedeelten dusdanig zijn gewijzigd, dat bescherming daarvan niet aan de orde kan zijn. Er is dus sprake van een aanwijzing die ziet op die delen van het complex, die het meest sprekend en bijzonder zijn. 
Nieuw-Mathenesse zal een transformatie ondergaan, waardoor een aanzienlijk deel een woonbestemming krijgt. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor het complex van de voormalige Glasfabriek aan de Buitenhavenweg. De bottelarij van Coca-Cola bevindt zich ongeveer tussen de Glasfabriek en de Grensflat. De monumentenstatus van de Coca-Colafabriek staat de transformatie van Nieuw-Mathenesse niet in de weg. De fabriek zal wijzigingen ondergaan met moderne toevoegingen om een aantrekkelijke entree tot het gebied te vormen vanaf de Rotterdamsedijk en Schiedamseweg. De monumentale bescherming laat dat toe. 

De commissie welstand en monumenten van de gemeente Schiedam had eerder al positief geadviseerd.