Categorieën

Service

Vriendenfles Jenevermuseum onthuld

Vriendenfles Jenevermuseum onthuld
Uit

Vriendenfles Jenevermuseum onthuld

  • Redactie
  • 13-03-2016
  • Uit
Vriendenfles Jenevermuseum onthuld

Vlnr: Marjolein Beumer, Mario Stam en Nikolaj Dielemans; foto: Theo Reyman


SCHIEDAM - De Vriendenfles 2016 van het Jenevermuseum is vanmiddag door wethouder Mario Stam onthuld. Jaarlijks wordt een Schiedamse kunstenaar uitgenodigd om het etiket te ontwerpen. Nicolaj Dielemans tekent dit jaar voor het ontwerp.

De Vriendenfles, met moutwijnjenever, is een speciale uitgave van de Vrienden van het Jenevermuseum. Met het uitgeven ervan willen de Vrienden van het Jenevermuseum een brug slaan tussen de jeneverhistorie en de moderne, eigentijdse kunst. Dat gebeurde vroeger ook al, want het museum beschikt over een keur aan fraaie jeneveretiketten die in het verleden in opdracht van distillateurs door kunstenaars werden ontworpen. “En dat hoort ook zo”, zei voorzitter Peter Elderman bij de onthulling, “want bij een goed product hoort een mooie verpakking en een fraaie uitstraling en daar zorgen de kunstenaars van Schiedam voor”.

De kunstenaar van dit jaar, Nikolaj Dielemans, is een rasechte Schiedammer, een stedenbouwkundige / interieurarchitect en een voormalig raadslid van Schiedam. Hoewel Dielemans een abstracte schilder is, zijn er in het etiket voor de Vriendenfles 2016 verschillende nog bestaande beelden van Schiedam te herkennen, zoals het Zakkendragershuisje en de Mouterij.

De onthulling van de Vriendenfles gebeurde tijdens de jaarlijkse ledenvergadering van de Vrienden van het Jenevermuseum. Hierin werden twee leden onderscheiden. Beiden - Bob de Kuyper en Reinier Scheeres - mogen de ‘founding fathers’ – de oprichters - van het Jenevermuseum worden genoemd. Bob de Kuyper heeft als voormalig directeur van Royal Distillers De Kuyper bijzonder veel bijgedragen aan de ontwikkeling van het Jenevermuseum. Hetzelfde geldt voor Reinier Scheeres als oud-burgemeester van Schiedam.