Categorieën

Service

Waarom doen die verkrachte en aangerande meisjes zo weinig aangifte?

Waarom doen die verkrachte en aangerande meisjes zo weinig aangifte?
Nieuws

Waarom doen die verkrachte en aangerande meisjes zo weinig aangifte?

  • Han van der Horst
  • 22-04-2019
  • Nieuws
Waarom doen die verkrachte en aangerande meisjes zo weinig aangifte?

COLUMN - Schiedam is weer landelijk in het nieuws: de politie heeft een drietal jongens opgepakt die rond het Lentiz College bij station centrum aan groepsverkrachtingen hebben gedaan. Zij schijnen afkomstig te zijn uit de omgeving van de Franselaan.

Volgens de berichtgeving op Schiedam24 liggen er nog maar twee aangiftes tegen deze onverlaten. De politie vermoedt echter dat er nog veel meer minderjarige slachtoffers zijn. Alleen blijken die de weg naar de autoriteiten niet te kunnen vinden.

Dat is een zorgelijk verschijnsel. Het wil er bij mij niet in dat de meisjes van oost en Oud-Mathenesse – zoals de politie vermoedt – de behandeling die ze van de jonge aanranders krijgen normaal vinden, of dat zij uit schaamte hun mond houden. ´t Zal bij sommigen zeker een rol spelen, maar het is moeilijk voorstelbaar dat alle meisjes uit een hele buurt de gang naar de politie mijden. Toch blijkt dit moeilijk voorstelbare het geval te zijn.

Dit betekent dat men in brede kring de politie blijkbaar niet ziet als een instantie waarop je kunt rekenen bij onrecht of bij deze vorm van extreem geweld en intimidatie. Men mijdt de gang naar de wijkpost liever. Men loopt met een boog om de wijkagent heen.

Er klopt dus iets niet met het imago van de politie in oost en Oud-Mathenesse. Is dat een beschuldiging aan het adres van de agenten? Op geen enkele wijze. Het is de constatering van een feit. Mensen gaan n i e t naar de politie, terwijl zij daar alle reden voor hebben.

Je kunt natuurlijk aan dit gegeven allerlei conclusies verbinden op grond van je eigen vooroordelen: die meisjes komen uit andere culturen en zij worden gestraft als ze hun mond open doen, juist niet de verkrachters. Het zijn asociale buurten waar de mensen aan eigenrichting doen. Die verkrachtertjes lopen heus wel tegen een paar grote broers aan. De wouten zijn allemaal racisten. Daar ga je niet heen. Et cetera, enzovoorts. Zulke uitspraken zeggen meer over je eigen bovenkamer dan over de werkelijke situatie in oost en Oud-Mathenesse. Je moet de problematiek juist nuchter en onbevooroordeeld in ogenschouw nemen.

Het zou goed zijn om uit te laten zoeken – door wetenschapsmensen – waar deze kloof tussen de politie en de bevolking in de beide buurten echt vandaan komt, want we hebben te maken met een situatie waarin mensen van kwade wil alle ruimte krijgen om de boel te terroriseren. Omdat men niet naar de politie gaat om aangifte te doen.

Je zou het ook een gezagscrisis kunnen noemen.