Categorieën

Service

We hebben het gehaald!

We hebben het gehaald!
Gezond

We hebben het gehaald!

  • Nicolette van Veen
  • 06-02-2024
  • Gezond
We hebben het gehaald!

Dit is dus een archieffoto... :)


COLUMN - 'Ik pas' is een campagne die op 1 januari begon, bedoeld om mensen aan te zetten minder of niet te drinken. Bewust omgaan met alcohol, daar gaat het om. Nicolette van Veen woont in Schiedam-Centrum en 'past'. Zij zette haar ervaringen op papier. Van de week vertelde ze over haar motivatie om januari 'droog' te beginnen (zie hier), over 'het moment waarvan je wist dat het ging komen' (hier) en over hoe verder na januari (zie hier). Vandaag: Dry January zit erop! 

"We hebben het gehaald! Dry January is bijna voorbij. Dus tijd om de balans op te maken. Het is mij enorm goed bevallen dit jaar, dus ik heb steeds vaker gedacht: 

Wat nou als ik helemaal stop met drinken?

Hoewel ik de hele maand van de daken heb geschreeuwd dat ik me zo lekker voel, doet deze gedachte me toch even rillen. 

Waar ben ik dan bang voor? 

Nou, dat het toch allemaal een beetje saai wordt. Een leven zonder glaasje staat toch ook voor minder meeslepend en minder spannend leven, toch? Althans, zo zijn we geprogrammeerd. 

Drinken van alcohol is nu eenmaal de maatschappelijke default. Het is onmisbaar bij alle momenten van inspanning, ontspanning, winst, verlies, feest en verdriet. Er is altijd een reden om het glas vol te schenken en is die er niet, zijn we heel creatief om er één te verzinnen.    

En dat doet tachtig procent van de Nederlanders. Wil ik daar dan niet meer bij horen? Ga ik mijzelf buitensluiten van iets wat de meeste mensen gewoon doen? En betekent dit inderdaad voor mij geen heroïsche momenten meer, minder lol, minder gekke dingen doen, leven met minder lef.  

Hoe ziet saai eruit? 

Laat ik dan op de 'fast forwardknop' drukken en een kijkje nemen in de rest van het jaar 2024. Wat ga ik echt missen? 

Het eerste dat in mij opkomt is de zomer, zittend in het zonnetje op een terras met een glaasje wijn, uh nee,  muntthee. Of een stedentripje naar Sevilla waar ik dan een glaasje wijn, hè, nee: agua con gas bestel? Verder dan een paar terrasmomenten komt er eigenlijk niet veel meer in mijn hoofd op. Dat valt best te overzien. 

Kiezen voor een reset

In deze maand ben ik steeds nieuwsgieriger geworden naar mijn fabrieksinstellingen. Is dat echt saai of laat ik me dat aanpraten? Was ik bijvoorbeeld saai als kind? Nee hoor, ik was een creatief en levendig kind. Was ik saai voor mijn omgeving tijdens de stop-periodes? Integendeel, ik ben een leuker mens. En de belangrijkste vraag: vind ik mijzelf nu saai? Nee! Zeker niet. Ik heb het in de afgelopen maand heel gezellig met mijzelf gehad. Ik ontdekte nieuwe hobby’s, had meer uren in een dag, ik dealde goed met tegenslagen en had veel meer aandacht voor mijn eigen behoeften en die van anderen.  

En ik zwem best graag tegen de stroom in. Het leven mag voor mij best een beetje minder mainstream zijn, ik val graag net buiten de default. Om tot de twintig procent niet-drinkers te behoren wordt dan mijn heroïek, mijn lol en daar put ik dan mijn zelfvertrouwen uit. En on top ook een gevoel van vrijheid en onafhankelijkheid.  

Dus nog even door…

Ja! Ik ga nog even door. Ik kies voor een langere Ik Pas-periode. Ik heb vier keer Dry January, één keer sober oktober en twee keer een periode van drie maanden nodig gehad om op dit punt te komen. Steeds smaakte het naar meer om te gaan minderen. En jammer dan, als dat saai klinkt. Daar dealen we dan maar mee. 

Ik wens alle Ik-passers succes met de rest van 2024, wat je keuze ook wordt. Je hebt het toch maar gedaan!"