Categorieën

Service

Woningen in Schiedam kosten meer dan ooit tevoren

Woningen in Schiedam kosten meer dan ooit tevoren
Wonen

Woningen in Schiedam kosten meer dan ooit tevoren

  • Redactie
  • 11-01-2024
  • Wonen
Woningen in Schiedam kosten meer dan ooit tevoren

Poortugaalsestraat, september 2023


SCHIEDAM - De prijsstijgingen zijn echt weer terug op de Schiedamse woningmarkt. En hoe! Nieuwe woningeigenaren betaalden in de stad afgelopen kwartaal in het algemeen al weer meer dan op de top van de markt, zomer 2022.

Uit cijfers die de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) vandaag presenteert, blijkt dat een appartement in Schiedam tussen begin oktober en eind december gemiddeld voor 267.000 euro over ging in andere handen. In het tweede kwartaal van ’22 was dit 266.000 euro. Daarna zakte die gemiddelde prijs in naar 243.000 euro kort na de zomer van afgelopen jaar, om dus in de laatste maanden van 2023 echt weer omhoog te spuiten, met een kleine tien procent.

Eenzelfde beeld is er te zien bij de ‘rijtjeshuizen’. Tussenwoningen werden afgelopen kwartaal in Schiedam voor gemiddeld 413.000 euro gekocht. Dat was ‘op de top’ 409.000 euro en in het derde kwartaal nog 378.000 euro. Hoekwoningen zijn in de stad nog altijd goedkoper dan op de piek van de markt in 2022, toen ze voor 498.000 euro van de hand gingen; 472.000 euro is de gemiddelde prijs afgelopen maanden. Een kwartaal eerder was dat 463.000 euro.

Daarbij moet aangemerkt worden dat gemiddelden worden vertekend. Ten eerste omdat er afgelopen jaar sprake was van forse inflatie in Nederland, waar dat vele jaren daarvoor veel minder was. En omdat de Schiedamse woningmarkt ook maar klein is. In het vierde kwartaal werden 36 tussenwoningen en 22 hoekwoningen in Schiedam verkocht, dus een uitschieter in prijs werkt goed door in het gemiddelde. Appartementen zijn een zekerder indicator: daarvan gingen er in drie maanden 98 over in andere handen. 

Het kleine aantal geldt helemaal voor de twee-onder-één-kappers (acht gekocht) en vrijstaande woningen (twee keer gekocht). De gemiddelde prijzen daarvoor waren 608.000 en 736.000, veel lager dan in het derde kwartaal bijvoorbeeld. 

Zo kan het zijn dat de NVM de totale prijsstijging ten opzichte van het voorgaande kwartaal op 4,8 procent becijfert, maar veruit de meeste verkochte woningen dus flink meer dan dat percentage duurder van de hand gingen dan een kwartaal eerder zou zijn gebeurd. 

Tussenwoningen en hoekwoningen waren afgelopen maanden in Schiedam tenminste tien procent duurder dan een jaar eerder.

Opmerkelijk, maar niet zo gek, dat de goedkopere woningen harder in prijs stijgen dan de grotere. 

Dat valt ook op te maken uit het feit dat appartementen in Schiedam afgelopen maanden praktisch voor de vraagprijs werden verkocht: 271.000 gevraagd, voor 267.000 zoals gezegd verkocht. Bij duurdere woningen zat er een veel groter verschil tussen vraag- en verkoopprijs: tussenwoningen werden voor 430.000 euro te koop gezet (en zoals gemeld voor 413.000 verkocht), hoekwoningen voor 550.000 (en leverden 472.000 euro op). Bij grotere en duurdere woningen zat er in Schiedam zelfs meer dan twee ton verschil tussen vraag- en verkoopprijs.

Verder valt op dat er de afgelopen maanden in alle categorieën minder woningen in de verkoop zijn gezet. Momenteel staan er volgens de NVM-cijfers 114 huizen te koop in de stad, tegen 144 een kwartaal geleden, en 178 een jaar geleden. Afgelopen kwartaal gingen 166 woningen via NVM-makelaars over in andere handen. 

De ontwikkelingen op de woningmarkt in Schiedam lijken nog iets uitbundiger dan in heel het land. Zo werden in Nederland appartementen gemiddelde tussen de drie en vier procent duurder, voor wie vergelijkt met zowel een kwartaal als een jaar geleden. Tussenwoningen werden in vergelijking met de periode juli/september 4,3 procent duurder, hoekwoningen 2,6 procent. 

Dat zijn fors lagere prijsstijgingen dan in Schiedam. Zo doet zich nu de opvallende situatie voor dat waar de gemiddelde waarde van verkochte woningen in Schiedam afgelopen kwartaal uitkwam op 348.000 euro - en die in Nederland op 434.000 euro, fors meer dus - alle andere woningen dan appartementen in Schiedam afgelopen kwartaal flink duurder waren dan gemiddeld in Nederland.