Categorie├źn

Service

Ziekenhuizen regio zetten in op gegevensuitwisseling

Ziekenhuizen regio zetten in op gegevensuitwisseling
Gezond

Ziekenhuizen regio zetten in op gegevensuitwisseling

  • Redactie
  • 14-10-2019
  • Gezond
Ziekenhuizen regio zetten in op gegevensuitwisseling

Bestuurders van vooraanstaande zorginstellingen ondertekenden de samenwerkingsoverkomst; foto: Franciscus


ROTTERDAM - Ziekenhuizen in de regio Zuid-Holland en Zeeland gaan via Zorgplatform intensiever met elkaar samenwerken en gegevens uitwisselen. Betrokken zorgorganisaties, waaronder Franciscus Gasthuis & Vlietland, zijn verheugd over dit initiatief.

De samenwerking tussen de tien deelnemende zorgorganisaties sluit volgens henzelf aan bij de ambitie van de rijksoverheid, die stevig inzet op betere samenwerking en elektronische gegevensuitwisseling tussen zorginstellingen en patiënten.

Bestuurders van de ziekenhuizen kwamen afgelopen donderdag bijeen om hun handtekening te zetten onder deze innovatieve samenwerking. Mark Janssen, lid van de raad van bestuur van Franciscus Gasthuis & Vlietland en voorzitter van de regionale ICT-adviesraad: “Samenwerking in de zorg wordt steeds belangrijker, omdat patiënten vaak bij meerdere zorgaanbieders zorg afnemen. Met dit initiatief kunnen aangesloten zorgorganisaties patiëntgegevens makkelijk met elkaar uitwisselen via één goed beveiligd systeem, dat integratie biedt met bestaande zorgsystemen. Door bundeling van krachten beheersen we de hoge kosten voor infrastructuur en minimaliseren we risico’s op datalekken.”

David Voetelink, vice-voorzitter van de raad van bestuur van Erasmus MC: “Het uitwisselen van gegevens van patiënten tussen zorgverleners maakt de zorg voor patiënten beter, goedkoper en sneller. De stap die we nu hebben genomen is, naast het reeds bestaande uitwisselen van beelden via XDS in onze regio, belangrijk voor de samenwerking tussen de artsen en verpleegkundigen van de aangesloten instellingen. Zo werken we in de Rotterdamse regio aan verbetering van de zorg.”

De aangesloten zorgorganisaties zijn:
·         Admiraal de Ruyter Ziekenhuis
·         Albert Schweitzer Ziekenhuis
·         Erasmus MC
·         Van Weel-Bethesda Ziekenhuis
·         IJsselland Ziekenhuis
·         Ikazia Ziekenhuis
·         Maasstad Ziekenhuis
·         Spijkenisse Medisch Centrum
·         Franciscus Gasthuis & Vlietland
·         Rivas Zorggroep

Remko Nienhuis, manager onderzoek en ontwikkeling van Chipsoft: “Wij zijn verheugd om in een dergelijk grootschalig project snelle en veilige gegevensuitwisseling te realiseren en daarmee bij te dragen aan de behandeling van patiënten. Het uitwisselen van gegevens moet worden geïntegreerd in het dagelijks werkproces van de zorgverlener. Dat kan alleen met hulp van de zorginstellingen en de betrokken artsen en verpleegkundigen. Samenwerken in de zorg is meer dan alleen gegevens uitwisselen.”

Meer informatie over de concrete uitwerking van de plannen volgt op termijn.