Categorieën

Service

Zo'n zeshonderd Schiedamse huishoudens zijn 'miljonair'

Zo'n zeshonderd Schiedamse huishoudens zijn 'miljonair'
Nieuws

Zo'n zeshonderd Schiedamse huishoudens zijn 'miljonair'

  • Redactie
  • 24-04-2023
  • Nieuws
Zo'n zeshonderd Schiedamse huishoudens zijn 'miljonair'

SCHIEDAM - Dat de gemiddelde Schiedammer niet al te veel op de bank heeft staan, dat weten we. Toch heeft 1,6 procent van de Schiedamse huishoudens een vermogen van een miljoen of meer. Uitgaande van 38.000 huishoudens, betekent dit dat in de stad ruim zeshonderd miljonairshuishoudens zijn. Dat van u?

Dit heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd. Dat 'we' in Schiedam niet erg rijk zijn - ook al zijn er dus uitzonderingen - blijkt ook uit het gegeven dat in Nederland gemiddeld vier procent van de huishoudens tenminste een miljoen bezit. Dat zijn 317 duizend huishoudens, 32 duizend meer dan in 2020, aldus het CBS. In de sommetjes van de rekenmeesters zijn de waarde van de eigen woning en eventuele hypotheekschuld meegerekend.

Of het met de kapitale woningen in beide gemeenten te maken heeft... (er is natuurlijk zeker een verband, maar wat was er eerst?): in Bloemendaal en Laren zijn relatief de meeste huishoudens miljonair. Zij naderen het moment dat op iedere drie gezinnen er eentje een mijoen of meer aan vermogen heeft. In Bloemendaal leeft volgens de CBS-cijfers nu 29,7 procent van de mensen in miljonairshuishouden.

Schiedam 'doet' het wat miljonairs betreft ietsje minder, net zo goed als Vlaardingen, als Assen, Lelystad en Veendam. Maar het leeuwendeel van de Nederlandse steden en dorpen kent natuurlijk relatief meer miljonairshuishoudens dan Schiedam. Niet meer dan tien Nederlandse gemeenten kennen een lager aandeel miljonairshuishoudens. Daaronder zijn de Limburgse gemeenten opmerkelijk goed vertegenwoordigd: in Kerkrade is 0,7 procent van de huishoudens 'miljonair', in Brunssum 0,9 procent en ook in Landgraaf en Heerlen wonen relatief minder miljonairs dan in Schiedam. Andere gemeenten met minder superrijken zijn Pekela, Vlssingen, Almere, Den Helder, Westervoort (voorbij Arnhem) en Nissewaard (Spijkenisse). In Rotterdam mag 2,1 procent van de huishoudens zich miljonair noemen.