Schieten op Wijnstekers: FC De Gorzen is in de lucht

13-12-2017 Gezond Redactie

SCHIEDAM – Voetballen. Dat is goed voor heel veel zaken, dat weet iedereen. Inspanning, ontspanning, lichaamsbeheersing, conditie, samen spelen, invoelen in een ander, beheersing, meeleven, je uitdrukken, opkomen voor elkaar, afspraken maken. Plezier!

Sinds vandaag kan de jeugd uit zuid voetballen bij FC De Gorzen: een club op de Maasboulevard waar op woensdag wordt gespeeld door kinderen en jongeren van zes tot 23 jaar. “Met FC De Gorzen willen we een omgeving creëren waar (jonge en volwassen) bewoners zich verantwoordelijk voelen, talenten groeien en competenties versterken”, zo stellen de initiatiefnemers. Dat zijn Dock en WOT vanuit de professionele hoek, de Willibrordusschool, de gemeente en Feyenoord. Sporten en trainen en samen groeien.

Het begin van het project begon anders; dat lag vooral in de zorgelijke hoek. Roos Wilhelm van team Veilig van de gemeente vertelde enkele weken geleden in het wijkoverleg in de Gorzen dat er zorgen waren over hangjongeren in de wijk die voor overlast zorgden. Het idee was dat er maar weinig voor nodig was om deze jongeren in de criminaliteit terecht te laten komen. De overheid besloot als eerste te pogen de groep in kaart te brengen. Al doende bleek dat de jongeren die voor overlast zorgden relatief jong waren, serieuze problemen kenden, ook thuis, maar niet crimineel waren. In plaats van een justitiële aanpak zou een groepsaanpak met sport betere resultaten op kunnen leveren.

Dat was het begin van 'Dock meets Feyenoord', zo'n anderhalf jaar geleden. Want de Rotterdamse voetbalclub kent een programma van sociale activiteiten in de wijken van de stad – en Schiedam is maar even verder dan Crooswijk of Delfshaven. Via Dock-jeugdcoach Ali Rziki lagen er korte lijntjes tussen Schiedam-Zuid en Rotterdam-Zuid.

Feyenoord-voetballers kwamen naar Schiedam, de jonge voetballertjes uit de Gorzen gingen naar Varkenoord op zuid. “Er groeide een groepgevoel”, vertelde Ineke Elshof, sociaal werker met de jeugd van de Gorzen. De kleine groep 'moeilijke jongeren' groeide met kinderen die minder problemen in het leven tegenkomt. Elshof ging de scholen af en probeerde zoveel mogelijk jongens en meisjes te betrekken.

Er groeide behalve een groep ook een project. Waarin kinderen en hun ouders verantwoordelijkheid namen – je moet er wel zijn –, waarin de conditie en fysieke vermogens groeiden. “Er zijn zelfs twee kinderen gescout door Feyenoord", aldus Elshof. Verschillende kinderen besloten op grond van hun ervaringen bij een vereniging te gaan voetballen. Maar nog belangrijker: ook de sociale en emotionele capaciteiten van de deelnemers gingen in de lift.

“We hebben meer bereikt dan dat we gehoopt hadden”, aldus Elshof. Ouders werden bijvoorbeeld meer en meer betrokken. Er kwamen themabijeenkomsten voor de ouders. En een groepsapp voor ouders. In eerste instantie om praktische afspraken te maken en bijvoorbeeld chauffeurs te regelen. Maar de ouders leerden elkaar kennen. “Er ontstond een groepsgevoel en een wijkgevoel”, constateerde Elshof. En dat is de basis waarop ouders ook kinderen van anderen durven aan te spreken op gedrag, maar ook de band met hun eigen kinderen konden aanhalen. Omdat ze voorbeelden van anderen zagen, omdat zelfvertrouwen groeide, omdat er een open gesprek was.

Wethouder Patricia van Aaken onderkende die ontwikkeling ook, vanmorgen bij de oprichtingstraining van FC De Gorzen, dat zoveel is als de definitieve vorm van een project dat als proef begon. “De cohesie en betrokkenheid van ouders is gegroeid.” Enerzijds een niet-gepland resultaat, maar wel een belangrijke verworvenheid volgens haar. Het wordt zo mogelijk om eerder problemen met kinderen en in gezinnen te signaleren.

Zo wordt er dus op de Maasboulevard wekelijks op woensdag, tussen half twee en drie gevoetbald. In twee leeftijdsgroepen. Iedere keer zijn er zo'n 30, 35 kinderen, aldus Elshof en in totaal is de groep zo'n zeventig kinderen en jongeren groot. Daaronder een flink aantal meisjes. De oudere jongeren ondersteunen de trainers als begeleider.

Vandaag kwam oud Oranje-aanvoerder Ben Wijnstekers - en ook Royston Drenthe werd gesignaleerd - met zijn assistenten van Feyenoord naar de Maasboulevard om FC De Gorzen, onder een mals buitje en onder flinke publieke belangstelling, te lanceren. Dat gebeurde door Wijnstekers en Ali Rziki 'helemaal lek te schieten'. Het liep goed af - en er werd daarna gelijk hard getraind bij FC De Gorzen.

Bekijk de foto's

Gerelateerd