Vloggen over wilde dieren en planten in Schiedam

14-04-2020 Gezond Redactie

Foto: Paul Meuldijk


SCHIEDAM - Stadsecoloog Hans de Kruijf gaat regelmatig vloggen over de wilde dieren en planten die in Schiedam leven. Aanleiding is de rust die er momenteel in de stad heerst en die tot rare fenomenen leidt.

Het werk is een initiatief van de gemeente Schiedam, in samenwerking met De Kleine Ambassade. Wieneke van der Kwaak van deze organisatie gaat De Kruijf bij het maken van de vlogs bijstaan. Zij gaan de komende tijd wekelijks aan het werk voor een vlog. De eerste aflevering is vanaf morgen te zien.


De huidige rust in de stad leidt tot bijzondere effecten, zo concludeerde De Kruijf, Het openbare groen wordt meer en meer het terrein van de dieren, die normaal gesproken niet worden opgemerkt. De laatste weken zijn door de hoge temperaturen veel dieren uit hun winterslaap ontwaakt. Er waren meldingen van mensen die broedende ooievaars zagen, de ijsvogels in hun eigen wand op Vijfsluizen trekken bekijks en ook de vos wordt meer en meer in de stad gesignaleerd. En wie heeft er de afgelopen dagen niet al een konijn gezien? Bekendheid geven aan die dierenpracht en -diversiteit is het doel van de initiatiefnemers.

In de vlog van morgen gaat het over wat vogels doen om hun eieren te beschermen. Deze zal te zien zijn op de Facebookpagina ‘Groen en spelen in Schiedam’ en op het Youtube-kanaal van De Kleine Ambassade.

Dat Schiedam hecht aan de natuur in de stad blijkt volgens een bericht van de gemeente ook uit de steun die de stad geeft  aan de 'in nood verkerende Wildopvang Delft'. Wethouder Jeroen Ooijevaar overhandigde eerder een cheque ter waarde van € 3.500,- aan de wildopvang, die er ook is voor Schiedamse dieren.


Gerelateerd