Eneco minder waard na Schiedams 'nee'

25-10-2017 Nieuws Redactie

SCHIEDAM - Eneco is gisteravond minder waard geworden. Tenminste, voor wie door de bril van de investeerder kijkt. Schiedam gaat zijn aandeel in het energiebedrijf niet verkopen.

Wie driekwart van de aandelen van het bedrif in zijn bezit krijgt, heeft de touwtjes in handen om de statuten van het bedrijf aan te passen. Dat kan voor een koper zo aantrekkelijk zijn dat deze meer geld voor Eneco over heeft.

Schiedam is niet meer dan 1,03 procent eigenaar van Eneco. Maar het is niet de enige gemeente die tegen verkoop van haar belang is. Naar verluidt is voor tenminste driekwart eigenaar worden voor een opkoper van Eneco-aandelen zodoende al niet meer haalbaar. Alleen al de gemeente Den Haag, die haar aandelen ook niet verkoopt, is voor ruim zestien procent eigenaar van het energiebedrijf.

Eerder werd de waarde van Eneco tussen de 2,5 en 2,9 miljard euro geschat.

Gisteren in Schiedam gaf de PvdA-fractie de doorslag. In de commissievergadering bleek de raad van de Brandersstad zeer verdeeld over het onderwerp. Het college had aangegeven voor een verkoop te zijn. De PvdA toonde zich onder de indruk van de argumenten die de afgelopen weken, en ook in de raadsvergadering zelf door vertegenwoordigers van de ondernemingsraad van Eneco, het CNV en Greenpeace, werden geuit en stemde tegen na eerder verklaard te hebben positief over verkoop te zijn.


Gerelateerd