Halve 50-over-cricketcompetitie zonder titelstrijd is ideaal voor jonge spelers

04-07-2020 Sport Redactie

Tom Heggelman (foto door Louise Melchers)

CRICKET - Morgen, zondag 5 juli, spelen Excelsior'20 en Hermes-DVS hun eerste competitiewedstrijden van dit jaar in de Topklasse respectievelijk Hoofdklasse. In de halve competitie die er ten gevolge van de coronacrisis dit jaar gespeeld kan worden, is er géén titel te verdienen en is er géén degradatie. "Toch gaan wij alle wedstrijden spelen om te winnen", zegt Tom Heggelman, captain van landskampioen Excelsior'20. 

Excelsior'20 begint morgen de competitie om 11.00 uur op Thurlede tegen Sparta. "Allereerst is het geweldig dat we nu begin juli een vijftig-over-competitie kunnen gaan spelen. Ik had eerlijk gezegd niet verwacht - en velen met mij - dat dit er in 2020 nog in zou zitten. Het wordt een heel andere competitie dan we gewend zijn. Dat is niet alleen omdat het een halve competitie is, maar ook omdat wegens de coronacrisis en daardoor het niet in mei van start gaan van de competitie veel buitenlande spelers niet zijn overgekomen. Wij beschikken wél over onze speler/coach Lorenzo Ingram, maar niet over Brenton Parchment. We missen ten opzichte van afgelopen jaar nog twee belangrijke namen, namelijk Tim Etman die naar Australië is geëmigreerd en David Wouterse die in de laatste voetbalwedstrijd van het abrupt onderbroken seizoen een zware knieblessure heeft opgelopen." 

"We gaan de gaten in het team opvullen met jonge spelers. Doordat het niet om het kampioenschap gaat en ook degradatie niet van toepassing is, ligt er minder druk op de wedstrijden. Dat is dus ideaal om jonge jongens ervaring op te laten doen. Hebben ze op hun niveau ervaring als openingsbat, dan zou het best zo kunnen zijn dat we hen nu ook laten openen. Hetzelfde geldt voor bowlers. Als zo'n talent een of twee overs niet goed bowlt, dan wordt hij in een normale competitie direct vervangen, nu kunnen we hem langer laten staan. Maar het blijft onverminderd het geval, dat we mét die jonge jongens die dus kansen krijgen wél alles willen winnen. Die sportieve drive hebben wij als team nu eenmaal, en dat gevoel moet aan die jonge jongens ook worden overgebracht, de ijzeren wil om te winnen."

De Twenty20-competitie die zal worden gespeeld is wel een volledige competitie. T20-wedstrijden zijn wedstrijden van een kortere duur, namelijk twintig overs (een over is een serie van zes ballen). Dit T20-toernooi zal dus wel een winnaar krijgen, maar zonder de gebruikelijke prijs. Daarop kwam kritiek, o.a. van Excelsior'20 cricketvoorzitter Luuk van Troost die het 'onbegrijpelijk' noemt dat de prijs al weggegeven is aan HBS. Voor het Schiedamse publiek is een belangrijke 'prijs' van het doorgaan van de T20-competitie dat er dus een derby zal komen, aangezien in de poulefase van de T20-competitie de Topklasse- en Hoofdklasseteams naar regio ingedeeld tegenelkaar uitkomen. 

Tom Heggelman, die niet alleen captain is van Excelsior'20 maar tevens werkzaam is als medewerker van de cricketbond, de KNCB, legt uit: "Een titel zou in normale situaties recht geven op deelname aan de T20-champions league van het jaar erna, 2021 dus. Vorig jaar is de champions league (CL) gewonnen door VOC, waarmee de Rotterdamse ploeg in 2020 recht zou hebben de CL-titel te verdedigen. Het tweede ticket voor CL-deelname in 2020 was toegewezen aan HBS, als finalist van de Nederlandse T20-finale in 2019. Nu VOC en HBS in 2020 niet hebben kunnen deelnemen, is hun ticket doorgeschoven naar 2021. We hebben dit als KNCB overigens al in een vroeg stadium besloten en bekendgemaakt."

De spelers van Excelsior'20 hebben er heel erg veel zin in om morgen weer het veld in te kunnen gaan, zo benadrukt Tom Heggelman. Het cricketbestuur en de vele vrijwilligers van de honderdjarige club hebben het terras en de bankjes rond het veld coronaproof opgesteld, zodat de toeschouwers nog een veilige mooie zomer rond het speelveld kunnen beleven en van de king of sports kunnen genieten.Gerelateerd