Dichten aan het graf van Piet Paaltjens

02-11-2017 Uit Redactie

SCHIEDAM - Dichter des Vaderlands Esther Naomi Perquin stond gisteren aan het graf van Piet Paaltjens. Samen met nog zo'n dertig Schiedammers en anderen, vooral liefhebbers van het spitvondige en wat melancholieke woord van de Schiedamse dominee Francois Haverschmidt. Hij liet ons onder pseudoniem verschillende werken na die na ruim honderd jaar hun zeggingskracht nog niet verloren hebben.

Voor niet zo geletterde verslaggevers was het opletten geblazen, genietend van de gedichten die Perquin, sinds begin dit jaar getooid met de prestigieuze titel 'Dichter des Vaderlands' voordroeg. 'De zelfmoordenaar', dat moest wel zijn van de naamgever van de Piet Paaltjens Parade, de afgelopen twaalf dagen in Schiedam. Maar Bennie, was dat nu van Haverschmidt of van de 37-jarige Perquin? Met als laatste woorden: 'Maar jij zei: mijn laatste adem wil ik graag voor thuis bewaren / en ik lachte om je woorden, lachte even om je Bennie. / Sloot de deur achter je rug.' Ja, dat moest wel zijn uit moderne tijden.

Bennie is uit de bundel Celinspecties (2012) en gaat ook over een gevangene aan het eind van zijn leven. Vergeljik met 'De zelfmoordenaar', die gaat over een man die zich ophangt in het woud en pas na een lange winter wordt gevonden.
(..)
 
Zijn horloge stond stil,
En één glas van zijn bril
Was kapot en het ander beslagen.
Op den rand van een zak
Van zijn vest zat een slak,
Een erg slijmrige slak, stil te knagen.
 
In een wip was de lust
Om te vrijen gebluscht
Bij het paar. Zelfs geen woord dorst het spreken.
't Zag van schrik zóó spierwit
Als een laken, wen dit
Reeds een dag op het gras ligt te bleeken.

De avond tussen de bijzonder uitgelichte bomen van de Beukenhof was de afsluiting van de Piet Paaltjes Parade. Het idee voor de sessie kwam van docent Coen van 't Veer, die jaarlijks op of nabij 19 januari met leerlingen van Spieringshoek naar de Schiedamse begraafplaats komt. Ook Schiedammer Charlie Dichter liet gisteren van zich horen. En zo werd het een bijzondere, Schiedamse avond, die in de stad en elders niet onopgemerkt bleef.Gerelateerd